Acid folic (folatul) (ingrediente active)

Ce este acidul folic/folatul?

Folatul (vitamina B-9)este o vitamina hidrosolubila (solubila in apa) ce apartine complexului B si este foarte important in formarea globulelor rosii si pentru cresterea si functionarea sanatoasa a celulelor. Acesta este esential la inceputul sarcinii pentru a reduce riscul de malformatii congenitale ale creierului si coloanei vertebrale.

Folatul reprezinta forma naturala a acidului folic, iar acidul folic se refera la forma sintetica.

Care sunt principalele surse alimentare de folat (acid folic)?
Folatul se gaseste in principal in legumele cu frunze de culoare verde inchis, fasole, mazare si nuci. Fructele bogate in folati includ portocale, lamai, banane, pepeni si capsuni. Se gaseste in componenta vitaminelor prenatale si in multe alimente fortificate, cum ar fi cerealele si pastele.

Carenta de acid folic/ folat
O dieta lipsita de alimente bogate in acid folic sau folat poate duce la o deficienta. Deficitul de folat poate aparea si la persoanele care au afectiuni, cum ar fi boala celiaca, care impiedica intestinul subtire sa absoarba nutrientii din alimente (sindroame de malabsorbtie).
Cantitatea zilnica recomandata de folat pentru adulti este de 400 micrograme (mcg). Femeile adulte care planuiesc sa ramana insarcinate vor administra cantitatea recomandata de medic.

Carenta de acid folic poate duce la anemie prin deficit de acid folic.
Simptomele pot include:
- Piele palida
- Scaderea apetitului
- Iritabilitate
- Lipsa de energie sau oboseala
- Diaree
Simptomele anemiei cu deficit de folat pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni. Consultati intotdeauna medicul pentru un diagnostic corect.

Care sunt beneficiile acidului folic/ folatului?

Defecte congenitale
Cercetarile au aratat ca suplimentele cu acid folic pot preveni malformatiile congenitale ale tubului neural. Administrarea zilnica a unei vitamine prenatale - in mod ideal, incepand cu trei luni inainte de conceptie - poate ajuta in acest sens.

Boli ale inimii si vaselor de sange si accident vascular cerebral
Acidul folic actioneaza impreuna cu vitaminele B-6 si B-12 pentru a controla nivelurile ridicate de homocisteina din sange. Nivelurile crescute de homocisteina ar putea creste riscul de boli ale inimii si vaselor de sange (boala cardiovasculara).

Cancer
Unele cercetari sugereaza ca acidul folic ar putea reduce riscul aparitiei diferitelor tipuri de cancer.

Depresie
Unele dovezi sugereaza ca acidul folic ar putea fi util in tratarea depresiei.

Care sunt potentialele reactii adverse ale acidului folic/folatului?

Se recomanda ca principala sursa de acid folic/folat sa fie cea alimentara. O dieta echilibrata acopera, de obicei, necesarul de acid folic. Cu toate acestea, suplimentele de acid folic sunt recomandate femeilor care intentioneaza sa ramana insarcinate, care ar putea ramane insarcinate, sunt insarcinate sau care alapteaza.
Suplimentele de acid folic pot ajuta, de asemenea, persoanele care au diete restrictive sau afectiuni care interfereaza cu capacitatea organismului de a absorbi acidul folic.
Atunci cand este utilizat oral in doze adecvate, acidul folic este probabil sigur.
Utilizarea orala a acidului folic poate provoca:
- Gust nepalcut
- Greata
- Pierderea poftei de mancare
- Confuzie
- Iritabilitate
- Perturbarea somnului
Persoanele cu alergii ar putea avea o reactie la suplimentele de acid folic. Semnele de avertizare ale unei reactii alergice includ:
- Eruptii cutanate
- Mancarime
- Roseata
- Respiratie dificila
Excesul de acid folic este excretat prin urina.

Un aport ridicat de folat poate masca deficitul de vitamina B-12 pana cand efectele sale neurologice devin ireversibile. Acest lucru poate fi de obicei remediat prin administrarea unui supliment care contine 100% din valoarea zilnica atat a acidului folic, cat si a vitaminei B-12.

Bibliografie:

Folate (folic acid), Mayo Clinic official website

Folate- Deficiency anemia, John Hopkins Medicine official website

Autor: farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 14-11-2023

Produse care contin Acid folic (folatul)

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale