Extract de Gotu Kola (Centella asiatica) (plante medicinale)

Ce este Gotu Kola (Centella asiatica)?

Centella asiatica , o planta taratoare erbacee, perena, apartinand familiei Umbellifere (Apiceae) se gaseste in toata India crescand in locuri umede pana la o altitudine de 1800 m. Se gaseste in majoritatea tarilor tropicale si subtropicale, crescand in zone mlastinoase, inclusiv parti din India, Pakistan, Sri Lanka, Madagascar si Africa de Sud si Pacificul de Sud si Europa de Est.

Care sunt compusii bioactivi din extractuul de Gotu Kola?

Principalii constituenti activi  sunt saponinele (numite si triterpenoide), care includ asiaticozide, madecassozid si acidul madasiatic. Aceste saponine triterpenice si sapogeninele lor sunt in principal responsabile pentru vindecarea ranilor si efectele vasculare prin inhibarea productiei de colagen la locul ranii. Alte componente izolate , cum ar fi brahmozida si brahminozida, pot fi responsabile pentru actiunile SNC si uterorelaxante, dar nu au fost inca confirmate de studii clinice. Centellozidul si derivatii sai s-au dovedit a fi eficienti in tratamentul hipertensiunii venoase. In plus, extractul total contine  taninuri in procent ridicat (20-25%), acid esential (0,1% cu beta-chariophylen, trans-beta-pharnesen) msi germachrena D), fitosteroli (campesterol, sitosterol, stigmasterol), mucilagii, rasini, aminoacizi liberi (alanina, serina, aminobutirat, aspartat, glutamat, lizina si treonina), flavonoide (derivati ai chercetinei si kempferolului), un alcalinoid , o componenta amara (valerina), acizi grasi (acizi linoleic, linolnelic, oleic, palmitic si stearic).

Care este actiune terapeutica , mecanismul de actiune si utilizarile terapeutice ale extractului de Gotu Kola (Centella asiatica)?

• Vindecarea ranilor:

Un studiu preclinic efectuat pe animale a raportat ca diferite formulari (unguent, crema si gel) ale unui extract  apos din Centella asiatica aplicate pe ranile deschise (de 3 ori pe zi timp de 24 de zile) au dus la cresterea proliferarii celulare si a sintezei de colagen la locul ranii . Autorii au descoperit ca ranile tratate  s-au epitelializat mai repede, iar rata deinchidere a plagii a fost mai mare in comparatie cu ranile de control netratate. De asemenea, sa demonstrat ca inhiba procesul inflamator care poate provoca cicatrici hipertrofice si imbunatateste permeabilitatea capilara.

• Insuficienta venoasa:

Unul dintre efectele primare  recunoscute ale centellei este cel asupra tesuturilor conjunctive prin intarirea peretilor venosi. 
In tratamentul sclerodermiei, ar putea ajuta, de asemenea, la stabilizarea cresterii tesutului conjunctiv, reducand formarea acestuia, deoarece stimuleaza formarea hialuronidazei si a sulfatului de condroitin si exercita un efect de echilibrare asupra tesutului conjunctiv. CA a fost raportata ca actioneaza asupra tesuturilor conjunctive ale peretelui vascular, fiind eficienta in microangiopatia hipertensiva si insuficienta venoasa si scaderea ratei de filtrare capilara prin imbunatatirea parametrilor microcirculatorii.

Proprietati sedative si anxiolitice:

Centella poseda efecte SNC in literatura indiana, cum ar fi tonic nervos si stimulant, rejuvenant, sedativ, tranchilizant si proprietati stimulare a capacitatii cognitive. A fost folosit in mod traditional ca agent sedativ in multe culturi orientale.Efectul este explicat in principal datorita constituentilor brahmozide si brahminozide, in timp ce activitatea anxiolitica este considerata a fi, partial, datorita legarii la receptorii colecistochininei , un grup de receptori cuplati cu proteina G care leaga hormonii peptidici colesistokinina  sau gastrina si se crede ca joaca un rol potential in modularea anxietatii, nociceptiei, memoriei si foamei la animale si la oameni.

• Proprietati antidepresive:
S-au observat efectele antidepresive ale triterpenelor totale  asupra concentratiei de aminoacizi in tesutul cerebral la soareci. In studiu, imipramina si triterpenele totale din centella au ameliorat dezechilibrul nivelurilor de aminoacizi, confirmand activitatea antidepresiva.

Proprietati antiepileptice:

Creste nivelul cerebral de GABA, ceea ce explica utilizarea traditionala a acestuia ca anxiolitic si anticonvulsivant.

Proprietati cognitive si antioxidante:

Este cunoscut faptul ca  revitalizeaza creierul si sistemul nervos, creste durata de atentie si concentrare si combate imbatranirea. Un studiu a demonstrat proprietatile de imbunatatire cognitiva si antioxidante ale centelei la sobolani normali.

Ulcer gastric:

Extractul apos de Centella asiatica s-a dovedit a fi eficient in inhibarea evolutiei leziunilor gastrice induse de administrarea de etanol. Autorii studiului au concluzionat ca extractul  consolideaza bariera mucoasei gastrice si reduce efectele daunatoare ale radicalilor liberi.

• Radioprotectie:

Studiile anterioare au sugerat ca Centella asiatica ar putea fi utila in prevenirea modificarilor comportamentale induse de radiatii in timpul radioterapiei clinice.

Utilizari diverse:

Un studiu a raportat activitatile intracelulare ale unui extract apos de centella impotriva virusurilor herpes simplex, in vitro, care contine atat activitate anti HSV-1, cat si antiHSV-2.

 

Bibliografie:

Kashmira J. Gohil, Jagruti A. Patel, and Anuradha K. Gajjar, Pharmacological Review on Centella asiatica: A Potential Herbal Cure-all, Indian J Pharm Sci. 2010 Sep-Oct; 72(5): 546–556.

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de Gotu Kola (Centella asiatica)

Vezi Politica de confidentialitate date personale