Colagen (ingrediente active)

Ce este colagenul?

Colagenul este cea mai abundenta proteina din organism. Structura sa asemanatoare fibrelor este folosita pentru a produce tesut conjunctiv. Acest tip de tesut conecteaza alte tesuturi si este o componenta importanta a oaselor, pielii, muschilor, tendoanelor si cartilajelor. 

Au fost identificate aproximativ 28 de tipuri de colagen. Ele difera prin modul de asamblare al moleculelor si tesutul unde sunt distribuite.

Principalele cinci tipuri de colagen sunt:
Tipul I. Acest tip reprezinta 90% din colagenul corpului. Tipul I este dens si are rolul de a oferi structura pielii, oaselor, tendoanelor si ligamentelor.
Tipul II. Acest tip se gaseste in cartilajul elastic, care ofera sprijin articulatiilor.
Tipul III. Acest tip se gaseste in muschi, artere si organe.
Tipul IV. Acest tip se gaseste in straturile pielii.
Tipul V. Acest tip se gaseste in corneea ochilor, in unele straturi de piele, par si in placenta.

Care sunt cele mai importante surse de colagen?
Cand este digerat in stomac, colagenul este descompus in aminoacizi, care sunt apoi distribuiti in organism acolo unde exista un deficit de proteine. Multe alimente care sustin productia de colagen sunt, in general, recomandate ca parte a unui plan alimentar sanatos.

Alimente care contin colagen
Exista multe alimente bogate in colagen, in special carnea ce contine tesut conjunctiv si oasele. Cu toate acestea, un aport ridicat de carne rosie nu este recomandat ca parte a unei diete sanatoase pe termen lung.
Bulionul de oase este considerat un aliment sanatos bogat in colagen. Procesul implica fierberea oaselor de animale in apa si o cantitate mica de otet (pentru a ajuta la dizolvarea osului si pentru a elibera colagenul si mineralele) intre 4 si 24 de ore. Cu toate acestea, cantitatea de aminoacizi poate varia, in functie de tipurile de oase utilizate si de modul de preparare.
Gelatina este o forma de colagen obtinuta prin fierbere oaselor animalelor, cartilajului si pielii timp de cateva ore. Descompunerea acestor tesuturi conjunctive produce gelatina. 

Alimente care stimuleaza productia de colagen
Se considera ca mai multe alimente bogate in proteine cresc productia de colagen. Acestea contin aminoacizi precum glicina, prolina si hidroxiprolina. In aceasta categorie se incadreaza pestele, carnea alba si carnea rosie, ouale, lactatele si leguminoasele.
Productia de colagen necesita, de asemenea, nutrienti precum zincul si vitamina C. Zincul se gaseste in fructe de mare si crustacee, nuci, seminte si cereale integrale. Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure, legume, plante cu frunze verzi.

Care sunt beneficiile colagenului?

Deoarece face parte din structura a numeroase tesuturi, colagenul este nu numai benefic, ci si esential pentru mentinerea sanatatii.

Oasele mai puternice
Pe masura ce imbatranim, oasele devin mai putin dense si mai fragile. Studiile au aratat ca suplimentele zilnice ce contin colagen pot ajuta la cresterea densitatii ososase, incetinind procesul de imbatranire care le face fragile si ajutand corpul sa produca tesut osos nou.

Elasticitatea si hidratarea pielii
S-a demonstrat ca suplimentele orale ce contin colagen imbunatatesc hidratarea si elasticitatea pielii. Ele ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea ridurilor.

Imbunatatirea structurii firului de par
Studiile au aratat ca suplimentarea dietei cu colagen, ajuta la cresterea densitatii si grosimii firelor de par.De asemenea, reduce procesul de cadere si ajuta la regenerarea acestuia.

Unghii mai sanatoase

Suplimentele cu colagen contribuie la o crestere mai rapida a unghiilor si unghii mai putin casante .

Reducerea durerii articulare
Pentru persoanele cu dureri articulare, suplimentele orale de colagen pot actiona ca un calmant usor al durerii si imbunatatesc functia articulatiilor. 

Cresterea masei musculare
O combinatie de suplimente cu peptide de colagen si antrenament de forta ar putea ajuta la cresterea masei musculare si a fortei.

Care sunt riscurile asociate administrarii colagenului?
Efectele secundare ale suplimentelor de colagen sunt rare.

Suplimentele ce contin colagen pot avea efecte secundare usoare, cum ar fi balonare, arsuri la stomac si senzatie de plenitudine. Daca aveti alergii alimentare, asigurati-va ca suplimentele administrate nu contin alergeni.

 

Bibliografie:

Collagen, School of Public Health Harvard T.H. Chan official website

What Is Collagen, and What Is It Good For?, Healthline official website

Dan Brennan, MD, Health Benefits of Collagen, Nourish by WebMD official website

Collagen, Cleveland Clinic official website

Top 6 Benefits of Taking Collagen Supplements, Healthline official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 24-03-2023

Produse care contin Colagen

Non-farma (28)

Vezi Politica de confidentialitate date personale