Extract de sofran (Crocus sativus) (plante medicinale)

Ce este sofranul?

Sofranul (Crocus sativus) face parte din familia Iridaceae. Sofranul este o planta perena care infloreste toamna. Condimentul sofran provine de fapt din stigmatele florilor de culoare mov de sofran, care sunt separate si uscate. Stigmatele uscate detin o importanta deosebita in industria produselor cosmetice, farmaceutice, industria vopselurilor textile si cea alimentara.

Ce contine sofranul?

Sofranul contine mai mult de 150 de compusi volatili care sunt responsabili de aroma acestuia, in principal terpene, alcool terpenic si esterii acestora. Gustul amar este dat de substantele chimice picrocrocina si safranal.

Care sunt beneficiile sofranului?

Imbunatateste sanatatea cardiovasculara

Studii* recente arata rezultate promitatoare a constituentilor sofranului in mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos. Proteinele de soc termic (HSP) 27, 60 si 70 sunt legate in mod special de sindromul metabolic si ateroscleroza, asa ca cercetatorii au dorit sa investigheze efectul acestei plante asupra titrurilor de anticorpi la HSP la pacientii cu sindrom metabolic. Nivelurile proteinelor de soc termic 27, 60, 65 si 70 au fost masurate in timpul suplimentarii cu sofran intr-un studiu* publicat in Journal of Complementary & Integrative Medicine cu 105 participanti diagnosticati cu sindrom metabolic. Dupa trei luni, anticorpii la proteinele de soc termic 27 si 70 au scazut foarte mult in grupul care a administrat sofran.

Ajuta in disfunctia erectila

Disfunctia erectila afecteaza peste 150 de milioane de barbati din intreaga lume. In medicina traditionala, sofranul este un afrodisiac. Compusul chimic din componenta sa cunoscut sub numele de crocina este studiat pentru activitatea sa afrodisiaca. Scorurile totale ILEF-15 9 (Chestionarului international privind indicele functiei erectile) au fost semnificativ mai mari dupa ce participantii unui studiu au suplimentat dieta cu sofran.

Atenueaza simptomele Sindromului Premenstrual

Sindromul premenstrual (PMS) este printre cele mai frecvente probleme de sanatate pentru femei, afectand 20% pana la 40% dintre femeile de varsta reproductiva. Sofranul este considerat un foarte bun antispastic, asa ca cercetatorii de la Centrul de Cercetare pentru Sanatatea Reproducerii Vali Asr de la Universitatea de Stiinte Medicale din Teheran au evaluat daca ar putea atenua simptomele PMS. Femeile au fost evaluate pentru simptomele PMS folosind un chestionar Premenstrual Daily Symptoms (PDS) si Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D). Rezultatele au aratat o imbunatatire semnificativa a ambelor teste (PDS si HAM-D) pentru femeile din grupul care a administrat sofran in comparatie cu simptomele lor inainte de administrare si au aratat, de asemenea, o imbunatatire semnificativa a simptomelor PMS in comparatie cu grupul placebo.

Induce senzatia de satietate si favorizeaza pierderea in greutate

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca extractul de sofran poate imbunatati functiile metabolice si poate lupta impotriva obezitatii prin reducerea apetitului si favorizarea pierderii in greutate.

Atenueaza manifestarile anxioase si starile depresive

Depresia este o tulburare grava in societatea actuala, cu estimari ale prevalentei pe parcursul vietii la 21% din populatia generala in unele tari dezvoltate. Medicina traditionala persana foloseste sofranul pentru a atenua starile depresive, iar cercetatorii au dorit sa evalueze eficacitatea acestei plante in depresii usoare pana la moderate intr-un studiu* clinic de sase saptamani. Sofranul s-a dovedit util in depresia usoara pana la moderata, ameliorand simptomele.
Intr-un alt studiu publicat in Journal of Complementary & Integrative Medicine, 60 de participanti adulti cu anxietate si depresie au fost implicati. Chestionarele Beck Depression Inventory (BDI) si Beck Anxiety Inventory (BAI) au fost utilizate la momentul initial, la sase si la 12 saptamani dupa inceperea tratamentului. Ca si rezultat, suplimentarea cu sofran a avut un efect semnificativ asupra scorurilor de depresie si anxietate in comparatie cu placebo pe parcursul a 12 saptamani.

Care sunt posibilele reactii adverse si contraindicatii ale sofranului?

Sofranul este in general sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cand este administrat pe cale orala ca si supliment timp de pana la sase saptamani. Reactiile adverse posibile pot include anxietate, modificarea poftei de mancare, ameteli, somnolenta, gura uscata, greata si dureri de cap.
Este posibil sa fiti alergic la aceasta planta daca aveti alergii la specii de plante precum Lolium, Olea (inclusiv maslin) si Salsola, atunci este posibil sa fiti alergic la sofran. Solicitati asistenta medicala daca credeti ca prezentati semne ale unei reactii alergice grave.
Dozele mari din acest condiment sunt de obicei nesigure si foarte periculoase si pot provoca reactii adverse grave, cum ar fi aspectul galben al pielii si al ochilor, ameteli, varsaturi, diaree cu sange sau sangerari de la nas, buze si pleoape. Dozele de 12-20 de grame pot provoca moartea.
Sofranul nu este recomandat femeilor insarcinate, deoarece cantitatile mari pot provoca contractarea uterului si ar putea provoca un avort spontan. Consultati medicul inainte de a administra sofran daca alaptati sau sunteti tratat pentru orice afectiune medicala, in special pentru o tulburare bipolara, tensiune arteriala scazuta sau o afectiune cardiaca.

* Bibliografie:

Annie Priece, What Is Saffron? Saffron Benefits & Recipes to Try, Dr. Axe official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 06-09-2023

Produse care contin Extract de sofran (Crocus sativus)

Non-farma (3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale