Psyllium (ingrediente active)

Ce este Psyllium?

Psyllium este o fibra solubila derivata din semintele de Plantago ovata, o planta cultivata in principal in India.
Datorita solubilitatii sale excelente in apa, psyllium poate absorbi apa si se poate transforma in intestinul sbtire intr-un compus gros, vascos, care nu este digerat.

Care sunt beneficiile consumului de Psyllium?

Psyllium amelioreaza constipatia
Psyllium este un laxativ care formeaza o masa asemanatoare gelatinei prin absorbtia de apa si marirea volumului. Functioneaza prin cresterea dimensiunii scaunului si ajuta la ameliorarea constipatiei.
Initial, se leaga de alimentele partial digerate care trec din stomac in intestinul subtire. Apoi absoarbe apa, ceea ce creste dimensiunea si umiditatea scaunelor. 
Are si rolul de a stimula peristaltismul intestinal.

Poate ajuta la tratarea diareei
Cercetarile arata ca psyllium poate ameliora diareea. Face acest lucru actionand ca un agent de absorbtie a apei. Poate creste grosimea scaunului si poate incetini trecerea acestuia prin colon.
Psyllium poate, prin urmare, atat sa previna constipatia, cat si sa reduca diareea, ajutand eficient la normalizarea miscarilor intestinale.

Poate scadea nivelul glucozei din sange
Administrarea suplimentelor cu fibre poate ajuta la controlul raspunsului glicemic al organismului la o masa, cum ar fi reducerea insulinei si a nivelului de zahar din sange. 
De fapt, psyllium functioneaza mai bine prin acest mecanism decat alte fibre, cum ar fi taratele. Acest lucru se datoreaza faptului ca fibrele care formeaza gelul din psyllium pot incetini digestia alimentelor, ceea ce ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange.

Poate creste senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate
Fibrele care formeaza compusi vascosi, inclusiv psyllium, pot ajuta la controlul apetitului si pot ajuta la pierderea in greutate.
Psyllium poate ajuta la controlul apetitului prin incetinirea golirii stomacului si reducerea apetitului. Scaderea apetitului si a aportului de calorii pot sustine pierderea in greutate.
Un studiu a constatat ca administrarea a pana la 10,2 g de psyllium inainte de micul dejun si pranz a dus la reducerea semnificativa a senzatiei de foamesi a dorintei de a manca intre mese.

Poate scadea nivelul colesterolului
Psyllium se leaga de grasimi si acizi biliari, ajutand organismul sa le elimine.
In procesul de inlocuire a acestor acizi biliari, ficatul utilizeaza colesterolul pentru a produce mai mult. Ca urmare, nivelurile de colesterol din sange scad.
In plus, psyllium poate ajuta la cresterea nivelului de colesterol bun HDL si scaderea colesterolului rau LDL.

Are efecte benefice pentru sanatatea inimii
Toate tipurile de fibre pot fi bune pentru inima. Asociatia Americana a Inimii (AHA) sustine ca fibrele alimentare pot imbunatati nivelul colesterolului si pot reduce riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 si obezitate.

Are efecte prebiotice
Prebioticele sunt compusi nedigerabili care hranesc bacteriile intestinale benefice si ajuta la inmultirea lor. Cercetatorii cred ca psyllium are efecte prebiotice.
Desi psyllium este rezistent la fermentatie, bacteriile intestinale pot fermenta o mica parte din fibrele de psyllium. Aceasta fermentatie poate produce acizi grasi cu lant scurt (SCFA), inclusiv butirat. Cercetarile au asociat SCFA cu efecte beneficice pentru sanatate.
De asemenea, pentru ca fermenteaza mai lent decat alte fibre, psyllium nu creeaza flatulenta si disconfort digestiv.

 

Care pot fi reactiile adverse ale administrarii psyllium?

Majoritatea oamenilor tolereaza bine psyllium.
Dozele de 5-10 g de trei ori pe zi nu par sa aiba efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, pot sa apara crampe, gaze sau balonare.
De asemenea, psyllium ar putea intarzia absorbtia anumitor medicamente, prin urmare, medicii recomanda adesea oamenilor sa evite sa-l administreze impreuna cu alte medicamente.

Desi mai putin frecvente, unele reactii alergice, cum ar fi eruptii cutanate, mancarime sau dificultati de respiratie, pot rezulta la ingerarea sau manipularea taratelor de psyllium.

 

Bibliografie:

Kellen V. Lambeau, Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapy, J Am Assoc Nurse Pract. 2017 Apr; 29(4): 216–223.
Whole Grains, Refined Grains, and Dietary Fiber, AHA official website
Jonna Jalanka, Giles Major, Kathryn Murray, Gulzar Singh, Adam Nowak, Caroline Kurtz, Inmaculada Silos-Santiago, Jeffrey M. Johnston, Willem M. de Vos, and Robin Spiller, The Effect of Psyllium Husk on Intestinal Microbiota in Constipated Patients and Healthy Controls, Int J Mol Sci. 2019 Jan; 20(2): 433.

Natalie Butler, R.D., L.D., 7 benefits of psyllium, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 


Pagina actualizata la data de: 16-08-2022

Produse care contin Psyllium

Non-farma (2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale