Ce este acidul boric?
Acidul boric este un hidrat slab acid al oxidului boric cu proprietati antiseptice, antifungice si antivirale usoare. Mecanismul exact de actiune al acidului boric este necunoscut, dar in general este citotoxic pentru toate celulele. Este folosit in tratamentul infectiilor fungice si in tratamentul herpesului bucal.
Care este actiunea farmacologica a acidului boric?
Acidul boric prezinta activitate bacteriostatica, antifungica si antivirala usoara.
Acidul boric este bine absorbit din tractul gastrointestinal, rani deschise si cavitati seroase, dar prezinta o absorbtie limitata pe pielea intacta.
Care sunt utilizarile acidului boric?
Acidul boric este utilizat in mod obisnuit in procesarea si fabricarea industriala, dar este, de asemenea, utilizat si ca aditiv in produse farmaceutice, cosmetice, lotiuni, sapunuri, apa de gura, pasta de dinti, astringenti si picaturi auiriculare si oftalmice. Se stie ca prezinta o anumita activitate antibacteriana impotriva infectiilor precum vaginoza bacteriana si candidoza.
Care sunt potentialele reactii adverse ale acidului boric?
Leziunile locale ale tesuturilor cauzate de expunerea la acid boric se datoreaza probabil efectelor caustice. Efectele sistemice ale intoxicatiei cu acid boric apar de obicei in urma expunerilor multiple pe o perioada de zile si implica manifestari gastrointestinale, dermice, SNC si renale. Toxicitatea gastrointestinala include greata persistenta, varsaturi, diaree, dureri epigastrice, hematemeza si decolorarea albastru-verde a fecalelor si a varsaturilor. Dupa aparitia simptomelor gastrointestinale, urmeaza o eritrodermie generalizata intensa caracteristica. Tratamentul toxicitatii usoare pana la moderate trebuie sa fie de sustinere. In caz de toxicitate severa, poate fi necesara dializa in plus fata de tratamentul de sustinere.
Bibliografie:
Boric acid, Drugbank official website
Boric acid, PubChem, National Library of Medicine
Autor: Farmacist Marza Andreea