Acid tioctic (acid alfa-lipoic) (substanța activă)

Definitie:

Acidul tioctic este o substanta de tipul vitaminelor produsa endogen, cu functie de coenzima in procesul de decarboxilare oxidativa a acizilor alfa-cetonici.

Medicamentele care contin acid tioctic pot fi incadrate in grupa farmacoterapeutica: Diferite produse pentru tractul digestiv si metabolism.

 

Actiune farmacologica:

In studiile pe model animal, la animalele cu diabet zaharat, acidul tioctic a determinat scaderea glicemiei si cresterea glicogenului hepatic.

La om, a modificat concentratiile plasmatice ale acidului piruvic.

Studii recente au aratat ca acidul tioctic are potential antioxidant.

 

Indicatii terapeutice:

- Tulburari senzitive din cadrul leziunilor nervilor (polineuropatie diabetica) determinate de diabetul zaharat.
Multi diabetici pot prezenta mai devreme sau mai tarziu tulburari ale metabolismului nervilor, care determina diferite tulburari ale sensibilitatii. Acestea sunt senzatii de furnicaturi, parestezii, arsuri ale talpilor, picioare nelinistite si tulburari de sensibilitate. De obicei, aceste tulburari sunt exprimate mai ales la nivelul membrelor inferioare.
Acidul tioctic poate preintampina aceste tulburari senzitive.

Reactii adverse:

Pana in prezent nu s-au raportat reactii adverse dupa administrarea de produse medicamentoase cu continut de acid tioctic. Totusi, exista reactii adverse care au aparut dupa administrarea intravenoasa. Acestea pot include dureri de cap, dificultati la respiratie si reactii alergice la nivelul pielii. In cazuri izolate, dupa administrarea intravenoasa s-au observat crampe musculare, tulburari de vedere, sangerari la nivelul pielii si tulburari ale functiei trombocitelor din sange si ale coagularii sangelui (trombopatii).

Reactie adversa cu frecventa necunoscuta: Tulburare a hormonilor care regleaza glicemia, cu scaderea marcata a concentratiei de zahar din sange (sindromul insulinic autoimun).

A se consulta prospectul produsului ce contine acid tioctic pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-09-2023

Medicamente care contin Acid tioctic (acid alfa-lipoic)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale