Alopurinol (substanța activă)

Definitie

Alopurinol este o substanta antiguroasa utilizata in tratamentul afectiunilor in care organismul produce prea mult acid uric.

Medicamentele care contin alopurinol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: antigutoase, produse care inhiba sinteza acidului uric.

 

Actiune farmacologica

Alopurinolul inhiba sinteza acidului uric prin urmatoarele mecanisme:

- inhiba xantin-oxidaza, enzima care catalizeaza biosinteza acidului uric, scazand astfel uricemia si uraturia

- alopurinolul este substrat pentru xantin-oxidaza, care il metabolizeaza la oxipurinol. Oxipurinolul inhiba, de asemenea, xantin-oxidaza.

 

Indicatii terapeutice

- Tratamentul hiperuricemiilor simptomatice primare sau secundare (hemopatii, nefropatii, hiperuricemii iatrogene)

- Tratamentul gutei: guta tofacee, crize recidivante de guta, artropatie urica (chiar daca se insoteste de eliminare crescuta de urati in urina, litiaza urica sau insuficienta renala)

- Tratamentul eliminarilor urinare mari de acid uric si urati

- Tratamentul si profilaxia litiazei urice

- Profilaxia recidivelor de litiaza calcica la pacienti cu hiperuricemie sau hiperuricozurie, in asociere cu dieta corespunzatoare

 

Reactii adverse

La inceputul tratamentului cu alopurinol poate sa apara un acces de guta.

Reactiile cutanate sunt rare dar pot fi grave. Pot sa apara eruptii pruriginoase, eritematoase, papuloase, veziculoase sau buloase, iar in cazuri foarte rare sindrom Lyell sau Stevens - Johnson.

Hipersensibilitate: acest sindrom asociaza febra, afectarea starii generale, eruptii cutanate, poliadenopatie, afectare hepatica (hepatita granulomatoasa izolata), afectare renala, eozinofilie. Sindromul este rar, dar poate fi letal.

Manifestari hematologice: foarte rar pot sa apara leucopenie, trombocitopenie, agranulocitoza sau aplazie medulara. De asemenea, la oprirea tratamentului s-au semnalat cateva cazuri de limfadenopatie.

Manifestari digestive: pot sa apara epigastralgii, greata, diaree.

Alte reactii adverse: rareori s-au semnalat neuropatii periferice, vertij, cefalee, ginecomastie; foarte rar s-au raportat febra, stomatita, alopecie.

Pentru lista completa a reactiilor adverse trebuie consultat prospectul medicamentului care contine alopurinol.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online oficiala Mediately

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 15-05-2025

Medicamente care contin Alopurinol

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale