Azitromicina (substanța activă)

Definitie: 

Azitromicina este un antibiotic macrolidic, din grupa azalidelor. 

Medicamentele care contin azitromicina sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: antibiotice de uz sistemic, macrolide, lincosamide si streptogramine; macrolide.

 

Actiune farmacologica:

Mecanismul actiunii azitromicinei se bazeaza pe supresia sintezei proteinelor bacteriene prin legarea de subunitatea ribozomala 50 S, impiedicand translocarea peptidelor.

 

Indicatii terapeutice:

Azitromicina este indicata in tratamentul urmatoarelor infectii, determinate de germeni sensibili:
- infectii ORL si ale tractului respirator superior incluzand faringita/amigdalita bacteriana, sinuzita si otita medie;
- infectii ale cailor respiratorii inferioare: bronsita acuta, bronsita cronica acutizata, pneumonie interstitiala si alveolara;
- infectii cutanate si ale tesuturilor moi, incluzand eritem cronic migrator (primul stadiu al bolii Lyme), erizipel, impetigo, piodermita secundara;
- boli cu transmitere sexuala: uretrita sau cervicita necomplicata;

Trebuie avute in vedere ghidurile terapeutice in vigoare cu privire la utilizarea adecvata a antibioticelor.

 

Reactii adverse:

Tulburari hematologice si limfatice
Rare: trombocitopenie. La cativa pacienti a fost raportata neutropenia usoara si tranzitorie, dar nu s-a stabilit o relatie de cauzalitate intre administrarea azitromicinei si aceasta reactie adversa.

Tulburari psihice
Rare: agresivitate, neliniste, anxietate, nervozitate, insomnie.

Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente: ameteli/vertij, somnolenta, cefalee, convulsii (care au fost descrise si pentru alte macrolide), modificari ale gustului si mirosului, sincopa.
Rare: parestezie si astenie, insomnie si hiperactivitate.

Tulburari acustice si vestibulare
Rare : s-a raportat ca antibioticele macrolidice determina afectarea auzului. La cativa pacienti carora li s-a administrat azitromicina, s-au raportat: afectarea auzului, surditate, tinitus.
Majoritatea acestor cazuri sunt asociate cu administrarea de azitromicina in doza mare, timp indelungat. In conformitate cu raportarile ulterioare, majoritatea acestor cazuri au fost reversibile.

Tulburari cardiace
Rare: palpitatii, aritmii incluzand tahicardia ventriculara (care au fost determinate si de alte macrolide). Au fost rareori raportate prelungirea intervalului QT si torsada varfurilor.

Tulburari vasculare
Rare: hipotensiune arteriala.

Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: greata, varsaturi, diaree, disconfort abdominal (crampe sau dureri); Mai putin frecvente: scaune diareice, meteorism, anorexie, dispepsie
Rare: constipatie, decolorarea limbii, pancreatita, colita pseudomembranoasa.

Tulburari hepatobiliare
Rare: hepatita si icter colestatic, incluzand valori anormale ale analizelor functiei hepatice, cazuri rare de necroza hepatica si insuficienta hepatica (rar, cu evolutie letala).

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Mai putin frecvente: reactii alergice, incluzand prurit si eruptii cutanate tranzitorii.
Rare: reactii alergice incluzand angioedem, urticarie si fotosensibilizare; reactii severe cutanate cum sunt: eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv 
Mai putin frecvente: artralgie.

Tulburari renale si ale cailor urinare
Rare: nefrita interstitiala si insuficienta renala acuta.
Tulburari ale aparatului genital si sanului Mai putin frecvente: vaginita.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: anafilaxie incluzand edem (care a condus in cazuri rare la deces, candidoza, candidoza orala, fatigabilitate, stare generala de rau.

 

A se consulta prospectul produsului ce contine azitromicina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 04-04-2024

Medicamente care contin Azitromicina

Medicamente(4)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale