Bromocriptina (substanța activă)

Definitie:

Bromocriptina este 2-bromo-alfa-ergocriptina, un compus semisintetic ce face parte din grupulergopeptinelor (alcaloizi din cornul secarei).

Medicamentele ce contin bromocriptina fac parte din clasa farmacoterapeutica: inhibitori de prolactina; agonisti dopaminergici.

 

Actiune farmacologica:

Bromocriptina are actiune stimulanta dopaminergica la nivelul neuronilor tubero-infundibulari hipotalamici, care inhiba secretia de prolactina, determinand astfel
remisia hiperprolactinemiei fiziologice sau patologice. De asemenea, bromocriptina poate corecta secretia anormala a hormonului somatotrop.
La nivelul caii nigrostriate, bromocriptina determina corectarea deficitului de dopamina caracteristica bolii Parkinson, prin stimularea directa si indelungata a receptorilor dopaminergici D2.
Bromocriptina normalizeaza ritmul secretiei de hormon luteinizant. 

 

Indicatii terapeutice:

Indicatii endocrinologice
- inhibarea lactatiei fiziologice sau patologice;
- hiperprolactinemie;
- infertilitate;
- prolactinoame;
- boli benigne ale sanului;
- tulburari ale ciclului menstrual, sindrom premenstrual;
- acromegalie.

Indicatii neurologice
- boala Parkinson 

 

Reactii adverse:

In timpul primelor zile de tratament au fost raportate: greata, varsaturi, fatigabilitate, ameteli, hipotensiune arteriala, cu remisie spontana.
In decursul tratamentului cu bromocriptina a fost raportata aparitia starii de somnolenta si, in cazuri foarte rare, a starii de somnolenta excesiva si chiar de adormire spontana.
In cazul administrarii dupa nastere a bromocriptinei au fost raportate cazuri de infarct miocardic, hipertensiune arteriala, tulburari psihice (confuzie, halucinatii, delir, hiperexcitatie psihomotorie, tulburari de personalitate), convulsii sau accidente vasculare cerebrale.

Tulburari cardiace:

Foarte rare: valvulopatie cardiaca (inclusiv regurgitare) si tulburari asociate (pericardita si epansament pericardic).
Alte reactii adverse raportate au fost: cefalee, diskinezie, afectarea starii de vigilenta, uscaciunea gurii, constipatie, edeme ale membrelor inferioare, paloarea extremitatilor in urma expunerii la frig in cazul pacientilor cu afectiuni arteriale periferice.
In cazul tratamentului indelungat cu doze mari de bromocriptina au fost raportate cazuri de revarsat pleural si de fibroza retroperitoneala. 

A se consulta prospectul produsului ce contine brpmocriptina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 16-01-2024

Medicamente care contin Bromocriptina

Medicamente(1)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale