Definitie si incadrare:
Cafeina este este un alcaloid extras din boabele de cafea (Coffea arabica). Din punct de vedere chimic este o trimetilxantină.
Medicamentele care contin cafeina pot fi incadrate in clasa farmacoterapeutica: psihoanaleptice, derivati xantinici.
Actiuni farmacodinamice:
Produce trei tipuri de acţiuni:
■ La nivelul scoarţei cerebrale, la nivelul centrilor vitali bulbari şi efecte periferice. La nivelul scoarţei cerebrale are efect psihostimulator, creşte vigilitatea, uşurează munca intelectuală, favorizează asocierile de idei, dar nu are efect euforizant şi nu produce dependenţă ca amfetamina.
■ La nivel bulbar are efect analeptic, adică de stimulare a centrului respirator cu creşterea amplitudinii şi frecvenţei respiraţiilor şi de stimulare a centrului vasomotor, cu vasoconstricţie în anumite arii vasculare, putând readuce la normal o tensiune arterială scăzută.
■ La nivel periferic produce stimularea cordului cu tahicardie, stimularea motilităţii şi a secreţiilor gastrointestinale, creşterea forţei de contracţie a muşchilor striaţi, stimularea uşoară a diurezei, vasodilataţie la nivelul vaselor din muşchi.
Mecanismul de acţiune:
Inhibă fosfodiesteraza şi antagonizează acţiunile adenozinei.
Adăugarea cafeinei creşte efectele antinociceptive ale acidului acetilsalicilic şi ale paracetamolului.
Indicatii:
■ în asociere cu analgezice antipiretice pentru a le intensifica efectul -în tratamentul hipotensiunii arteriale cronice
■ în comă alcoolică
■ intoxicaţie acută cu deprimante centrale
■ ca probă funcţională pentru stimularea secreţiei gastrice acide.
Profil de siguranta:
Se recomanda respectarea dozelor si acordul medicului in cazul in care pacientul sufera de afectiuni cronice si consult medical in cazul in care simptomele persista sau se inrautatesc.
☐ Agentia Nationala a Medicamentului – platforma online oficiala
☐ Lista de Medicamente Mediately
☐ Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona