Clindamicina (substanța activă)

Definitie si incadrare:

Clindamicina este un antibiotic din grupa lincosamidelor, utilizat in tratamentul diferitelor infectii bacteriene.

Medicamnetele care contin clindamicina pot fi incadrate in grupa farmacoterapeutica a lincosamidelor sau combinatii cu diverse substante active ( mai ales in preparatele topice).

Efecte farmacologice si mecanism de actiune:

Clindamicina previne formarea legaturilor peptidice, inhiband astfel sinteza proteinelor prin legarea reversibila la subunitatile ribozomale 50S. 
In functie de organism, de locul infectiei si de concentratia medicamentului, clindamicina poate fi un antibiotic bacteriostatic sau bactericid.

Indicatii terapeutice:

Clindamicina este utilizata pentru a trata septicemia, infectiile intraabdominale, infectiile respiratorii inferioare, infectiile ginecologice, infectiile osoase si articulare, precum si infectiile pielii si structurii pielii. Clindamicina este, de asemenea, utilizata pentru a trata faringita streptococica, acneea vulgara, vaginoza bacteriana si boala inflamatorie pelvina severa. 
In plus, clindamicina poate fi utilizata pentru a trata babesioza, antraxul si malaria. 
Clindamicina este, de asemenea, utilizata in mod obisnuit in infectiile cutanate si ale tesuturilor moi care sunt necomplicate. Clindamicina este utilizata in infectiile tesuturilor moi datorita eficacitatii sale impotriva MRSA. Clindamicina este, de asemenea, o alegere pentru tratamentul ambulatoriu datorita costului, disponibilitatii si eficacitatii sale impotriva Staphylococcus aureus rezistent la meticilina.

Reactii adverse:

Efectele adverse ale clindamicinei variaza in functie de modul in care este administrata.
Cele mai frecvente efecte secundare experimentate la administrarea topica includ prurit, xerodermie, eritem, arsuri, exfoliere sau piele grasa. 
Cele mai frecvente efecte secundare ale administrarii intravaginale sunt candidoza vaginala, pruritul, boala vulvovaginala si vulvovaginita. 
Efectele adverse primare ale clindamicinei cu administrare sistemica sunt colita pseudomembranoasa, greata, varsaturile si diareea.
Alte reactii adverse includ tromboflebita sau gust metalic la administrare intravenoasa, azotemie, agranulocitoza, soc anafilactic, formare de abcese sau iritatie la locul injectarii intramusculare.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Patrick B. Murphy; Karlyle G. Bistas; Jacqueline K. Le., Clindamycin, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, NIH, National Library of Medicine official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 17-03-2023

Medicamente care contin Clindamicina

Medicamente(1)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale