Cloramfenicol (substanța activă)

Definitie: 

Cloramfenicolul este un antibiotic cu spectru antimicrobian larg.

Medicamentele care contin cloramfenicol pot fi incadrate in clasele farmacoterapeutice: 

- preparatele farmaceutice cu administrare orala: antibiotice de uz sistemic, amfenicoli;

- preparatele farmaceutice cu administrare oftalmica in combinatie cu corticosteroizi: produse oftalmologice; corticosteroizi si antiinfectioase în combinatie;

 

Actiune farmacologica:

Cloramfenicolul are un spectru antibacterian larg, asemanator tetraciclinelor, si cuprinde germeni Gram-pozitiv, Gram-negativ, mycoplasme, rickettsii. Este foarte activ fata de germenii anaerobi, inclusiv B. fragilis. Cloramfenicolul nu este eficace in conditii clinice pe Chlamydii si pe Pseudomonas aeruginosa.

Mecanism de actiune:

Cloramfenicolul actioneaza bacteriostastic prin inhibarea sintezei proteinelor microbiene datorita fixarii pe subunitatea 50S a ribozomilor bacterieni, cu interferarea formarii de noi lanturi peptidice. Fata de H. influenzae, N. meningitidis si Bacteroides, cloramfenicolul poate avea efect bactericid. Cloramfenicolul manifesta o rezistenta bacteriana redusa, are o toxicitate locala scazuta la administrarea locala si este bine tolerat de tesuturile oculare.

 

Indicatii terapeutice:

Prepatate farmaceutice cu administrare orala

Cloramfenicolul este indicat in tratamentul infectiilor grave determinate de germeni sensibili la actiunea acestuia:

- infectii determinate de Salmonella typhi (febra tifoida) sau alte tipuri de salmonele;

- meningite bacteriene determinate de Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae, Neisseria meningitidis;

-infectii determinate de bacterii anaerobe inclusiv Bacteroides spp. (infectii intraabdominale, abcese cerebrale si encefalite, septicemii)

- infectii determinate de ricketsii (tifos exantematic, febra Q);

- bruceloza.

 

Preparate farmaceutice cu administrare oftalmica

-  infectii oftalmice nepurulente cu bacterii sensibile la cloramfenicol

 

Reactii adverse:

Preparate farmaceutice cu administrare orala

Principalele reactii adverse determinate de catre cloramfenicol sunt cele hematologice. Gravitatea cea mai mare o prezinta deprimarea hematopoiezei cu pancitopenie (anemie aplastica, leucopenie sau agranulocitoza si trombocitopenie) ce se manifesta clinic prin hemoragii si infectii. Frecventa aparitiei acesteia este rara dar este ireversibila si deseori evolueaza cu deces. Aparitia acestei reactii adverse nu este dependenta de doza administrata si poate sa se produca si dupa intreruperea tratamentului.

O alta reactie adversa hematologica este oprirea maturarii precursorilor eritroizi si mieloizi cu aparitia anemiei, leucopeniei, trombocitopeniei si cresterea sideremiei. Aceasta reactie adversa este benigna, hemoleucograma revenind la normal dupa 1-3 saptamani de la intreruperea tratamentului. Aparitia acestei reactii adverse este dependenta de doza utilizata si de durata tratamentului.

O alta reactie adversa grava, aparuta in cazul administrarii unor doze mari, este ,,sindromul cenusiu" ce se manifesta mai ales la nou-nascuti, la 4 zile dupa inceperea tratamentului, prin anorexie, varsaturi, distensie abdominala, diaree cu scaune verzi, tahipnee, cianoza cu colorarea pielii in cenusiu, letargie si care poate evolua cu deces la 2-3 zile dupa debut. O afectiune asemanatoare ,,sindromului cenusiu" a fost descrisa, in unele cazuri, la copiii si adultii carora li s-au administrat doze foarte mari de cloramfenicol.

Preparate farmaceutice cu administrare oculara

Tratamentul prelungit cu cloramfenicol in aplicare topica poate determina aparitia unor fenomene de iritatie locala (intepaturi, senzatie de arsura) si a unor reactii de sensibilizare; in cazul aparitiei acestor reactii, se intrerupe tratamentul. 

Reactii adverse foarte rare :

Reactii de hipersensibilitate (senzatie de arsura, edem angioneurotic, urticarie, dermatita veziculara si maculopapulara).

Aparitia reactiilor adverse datorate absorbtiei sistemice a substantelor active este putin probabila. Totusi in cazul administrarii prelungite trebuie luat in considerare riscul hipoplaziei medulare induse de cloramfenicol.

A se consulta prospectul produsului ce contine cloramfenicol pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 14-12-2023

Medicamente care contin Cloramfenicol

Medicamente(4)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale