Definitie:
Clorhidratul de procaina este o substanta de sinteza ce a fost utilizata clinic drept anestezic local si ulterior antiaritmic de clasa IB.
Medicamentele care contin clorhidratul de procaina sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: Tonice.
Actiune farmacologica:
Mecanismul de actiune consta in inhibarea sintezei radicalilor liberi si stabilizarea membranelor celulare. Se considera ca actioneaza ca un inhibitor al acumularii lipofuscinei in creier, in testicul sau in cord, fapt demonstrat la sobolan, astfel se pare ca este marker al fenomenelor de imbatranire.
In fenomenul de imbatranire sunt implicate mai multe mecanisme precum afectare oxidativa, scurtarea telomerilor si afectare mitocondriala.
Afectarea oxidativa reprezinta una din teoriile majore ale cauzelor imbatranirii. Astfel radicalii liberi de oxigen ce includ superoxid, radicalul hidroxil si peroxidul de hidrogen, determina oxidarea si afectarea membranelor celulare, proteinelor si acizilor nucleici.
Telomerii sunt secvente repetate de ADN ale cromozomilor. Ei sunt scurtati la fiecare diviziune celulara de telomeraza. Telomeraza adauga telomer la nivel cromozomial la fiecare diviziune celulara. S-a demonstrat ca soarecii care prezinta deficit de telomeraza nu prezinta modificari importante in ceea ce priveste imbatranirea.
Deteriorarea mitocondriala implica defecte in ceea ce priveste sinteza de energie, sinteza de radicali liberi de oxigen si inducerea apoptozei.
Functia mitocondriala are rolul de a converti energia chimica derivata exogen in ADN. ADN-ul mutant mitocondrial poate afecta energia de conversie si poate creste sinteza de radicali liberi de oxigen. ADN-ul mutant mitocondrial a fost asociat cu fenomenul de imbatranire.
Indicatii terapeutice:
Profilaxia fenomenelor degenerative datorate varstei.
Reactii adverse:
Tulburari ale sistemului imunitar
Administrarea de clorhidrat de procaina poate determina reactii alergice la pacientii cu hipersensibilitate la oricare dintre excipienti, de tipul: eruptie cutanata tranzitorie, prurit, pana la soc anafilactic. Aceste efecte impun intreruperea imediata a tratamentului.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Reactii adverse minore pot aparea mai ales la initierea tratamentului: ameteli, stare de slabiciune, lipotimie si palpitatii. Aceste efecte pot fi evitate daca, dupa administrarea solutiei injectabile, pacientul ramane in decubit dorsal timp de 10 - 15 minute.
A se consulta prospectul produsului ce contine clorhidrat de procaina pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately