Definitie:
Dexametazona este un glucocorticoid de sinteza. Glucocorticoizi sunt hormoni produsi de catre glanda suprarenala. Dexametazona are efecte antiinflamatorii, analgezice, antialergice si deprima sistemul imunitar.
Medicamentele care contin dexametazona, in functie de modul de administrare pot apartine urmatoarelor clase farmacoterapeutice:
- forme farmaceutice cu administrare orala: corticosteroizi de uz sistemic, glucocorticoizi.
- forme farmaceutice cu administrare injectabila: corticosteroizi de uz sistemic, glucocorticoizi.
- forme farmaceutice cu administrare oftalmica: antiinflamatoare de uz oftalmologic, glucocorticoizi
Actiune farmacologica:
Forme farmaceutice cu administrare orala si injectabila
Dexametazona este un glucocorticoid de sinteza foarte potent si cu actiune prelungita, cu efect nglijabil in ceea ce priveste retentia de sodiu si poate fi utilizat la pacientii cu insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala la recomandarea medicului. Dexametazona prezinta proprietati antiinflamatoare, antialergice, antipiretice si imunosupresoare.
Forme farmaceutice cu administrare oftalmologica
Administrarea topica oculara a steroizilor s-a dovedit a fi eficienta in tratamentul afectiunilor inflamatorii non-infectioase ale polului anterior ocular. Glucocorticoizii administrati topic impiedica procesul exudativ, reduce infiltratia celulara, hiperemia conjunctivala si inhiba proliferarea celulara.
Indicatii terapeutice:
Forme farmaceutice cu administrare orala
- tratamentul bolilor reumatice si autoimune (de exemplu, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, artrita juvenila idiopatica, poliarterita nodoasa), afectiuni ale tractului respirator (de exemplu, astm bronsic, difterie), ale pielii (de exemplu, eritrodermie, pemfigus vulgar), meningita tuberculoasa, numai in asociere cu tratament antiinfectios, afectiuni ale sangelui (de exemplu, purpura trombocitopenica idiopatica la adulti), edem cerebral, tratamentul mielomului multiplu simptomatic, leucemie limfocitara acuta, leucemie limfoblastica acuta, boala Hodgkin si limfomul non-Hodgkin, in asociere cu alte medicamente, tratamentul paleativ al bolilor neoplazice, profilaxia si tratamentul gretei si varsaturilor cauzate de chimioterapie si pentru prevenirea si tratamentul varsaturilor dupa interventii chirurgicale, in cadrul unui tratament antiemetic.
Forme farmaceutice cu administrare injectabila
Utilizare sistemica:
- edem cerebral determinat de tumora cerebrala, interventie neurochirurgicala, abces cerebral, inflamatie a straturilor ce invelesc creierul - meningita bacteriana (de exemplu, tuberculoza, febra tifoida,
bruceloza)
- stare clinica de soc in urma unor traumatisme severe, profilaxia insuficientei respiratorii acute
- criza astmatica acuta, severa
- tratamentul initial al afectiunilor dermatologice extinse, severe, acute, de exemplu, eritrodermie,
pemfigus vulgar, eczema acuta
- tratamentul afectiunilor reumatice sistemice (boli reumatice care pot afecta organele interne), cum este lupusul eritematos sistemic
- poliartrita reumatoida activa cu evolutie severa, progresiva, de exemplu, forme rapid distructive si/sau cu manifestari extraarticulare
- tratamentul paliativ al tumorilor maligne
- profilaxia si tratamentul varsaturilor post-operatorii sau provocate de citostatice
- Dexametazona este utilizat ca tratament in infectia determinata de coronavirus (COVID19)
care au dificultati la respiratie si necesita aport suplimentar de oxigen.
Utilizare locala:
- injectii intraarticulare: inflamatia persistenta a uneia sau a mai multor articulatii dupa tratamentul inflamatiei articulare cronice, artrozei in puseu acut, formelor acute de periartrita scapulohumerala (sindromul umarului dureros)
- infiltratii (sub indicatie stricta): inflamatia non-bacteriana a tendoanelor sau bursei (o punguta plina cu lichid ce se formeaza sub piele, de obicei peste articulatii), inflamatie in jurul articulatiei, tendinopatii
- tratament la nivelul ochilor: administrare subconjunctivala in inflamatia non-infectioasa a diferitelor parti ale ochiului (cornee si conjunctiva, inflamatie a coriumului, irisului si corpului ciliar), inflamatie a partii mijlocii a ochiului (uveita)
Forme farmaceutice cu administrare oftalmica
- in tratarea inflamatiilor de pe suprafata ochiului (conjunctiva, corneea) si ale partii frontale a ochiului (segmentul anterior)
- in toate cazurile ce necesita tratament cu antiinflamatoare steroidiene: conjunctivita si blefaroconjunctivita alergica, keratita, sclerita si episclerita.
Reactii adverse:
Forme farmaceutice cu administrare orala
Trebuie raportat medicului daca apar probleme grave de sanatate mintala. Acestea pot afecta aproximativ 5 din 100 de persoane care iau medicamente de tipul dexametazonei. Aceste probleme includ:
- depresie, inclusiv ganduri de sinucidere
- euforie (manie) sau dispozitii schimbatoare
- anxietate, probleme cu somnul, dificultate in gandire sau confuzie si pierdere a memoriei
- a simti, vedea sau auzi lucruri care nu exista; ganduri stranii si infricosatoare, schimbarea modului in care actionati sau sentiment de singuratate
Trebuie raportat medicului daca apar:
- dureri abdominale severe, greata, varsaturi, diaree, slabiciune musculara profunda si oboseala, tensiune arteriala extrem de scazuta, scadere in greutatea corporala si febra, deoarece acestea pot fi semne de insuficienta corticosuprarenala;
- dureri abdominale bruste, sensibilitate, greata, varsaturi, febra si sange in scaun, deoarece acestea pot fi semne de ruptura a intestinului, in special daca pacientul sufera de o boala intestinala.
Trebuie consultat prospectul produsului ce contine dexametazona pentru lista completa a reactiilor adverse ale respectivului medicament!
Forme farmaceutice cu administrare injectabila
Riscul de reactii adverse este scazut in cazul tratamentului de scurta durata cu dexametazona. Exceptie face terapia parenterala de scurta durata, cu doze mari, cand pot aparea modificari ale electrolitilor, edeme, crestere a tensiunii arteriale, stop cardiac, modificari ale ritmului cardiac sau convulsii, si pot fi observate semne clinice de infectie. Trebuie acordata atentie posibilelor ulceratii gastrice sau intestinale (adesea induse de stres), deoarece tratamentul cu corticoizi poate reduce simptomele acestora si de asemenea, se va avea in vedere reducerea tolerantei la glucoza.
Trebuie consultat imediat medicului in caz de:
- Reactie alergica severa (in cazuri rare): mancarime brusca a pielii (urticarie), umflare a mainilor, picioarelor, gleznelor, fetei, buzelor, limbii sau gatului (care pot provoca dificultati la inghitire sau respiratie) si senzatie de lesin.
- Disconfort stomacal sau intestinal, durere de spate, umar sau sold, probleme psihologice, fluctuatii anormale ale concentratiilor zaharului in sange (la diabetici).
In cazul tratamentului pe termen lung cu acest medicament, in special in doze mari, este de asteptat sa apara reactii adverse cu grade variate de severitate (frecventa de aparitie a acestora nu poate fi estimata din datele disponibile).
Infectii si infestari
Mascarea simptomelor clinice de infectie, manifestarea si exacerbarea infectiilor virale, fungice, bacteriene, parazitare si infectiilor cu germeni oportunisti, activarea strongiloidozei.
Tulburari hematologice si limfatice
Modificari ale numarului celulelor din sange (crestere a numarului celulelor albe sau a numarului tuturor celulelor din sange, scadere a numarului anumitor celule albe).
Tulburari ale sistemului imunitar
Reactii de hipersensibilitate (de exemplu, exantem medicamentos), reactie anafilactica severa cu aritmie, bronhospasm (spasm al muschiului neted bronsic), tensiune arteriala mica sau mare, colaps circulator, stop cardiac, imunodepresie.
Tulburari endocrine
Sindromului Cushing (cu simptome tipice: fata de luna plina, obezitate la nivelul trunchiului si inrosire a fetei), reducere a functiei sau micsorarea glandelor suprarenale.
Tulburari metabolice si de nutritie
Crestere a greutatii corporale, crestere a glicemiei, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului, valori crescute ale trigliceridelor, retentie de sodiu cu edeme, deficit de potasiu din cauza cresterii eliminarii potasiului (risc de aritmii), crestere a poftei de mancare.
Tulburari psihice
Depresie, iritabilitate, euforie, impulsul de a face lucruri, psihoze, manii, halucinatii, instabilitate emotionala, anxietate, tulburari de somn, intentii suicidale.
Tulburari ale sistemului nervos
Crestere a presiunii intracraniene, manifestari ale unei epilepsii latente, crestere a numarului de convulsii in epilepsia manifesta.
Tulburari oculare
Crestere a presiunii intraoculare (glaucom), opacifiere a cristalinului (cataracta), agravare a simptomelor asociate ulcerelor corneene, crestere a numarului de infectii oftalmice virale, fungice si bacteriene, agravare a infectiilor bacteriene ale corneei, pleoape cazute, pupile dilatate, conjunctivita, perforatie a zonei albe a ochiului, probleme de vedere, pierdere a vederii. In cazuri rare exoftalmie reversibila si, dupa administrare subconjunctivala, cheratita cu virus herpes simplex, perforatie corneana pe fondul unei cheratite preexistente, vedere incetosata.
Tulburari cardiace
Ingrosare a muschiului inimii (cardiomiopatie hipertrofica) la copiii nascuti prematur, care, in general, revine la normal dupa oprirea tratamentului.
Tulburari vasculare
Tensiune arteriala mare, cresterea riscului de ateroscleroza si tromboza, inflamare a vaselor sanguine (de asemenea ca simptom de intrerupere dupa tratamentul indelungat), crestere a fragilitatii capilare.
Tulburari gastro-intestinale
Ulcere gastrointestinale, sangerari gastrointestinale, pancreatita, disconfort stomacal, sughit.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Vergeturi rosii, subtiere a pielii, dilatare a vaselor de sange, tendinta la aparitia de vanatai, sangerari mici in piele sub forma de puncte sau pete, pilozitate crescuta, acnee, inflamare a pielii de pe fata, in special in jurul gurii, nasului si ochilor, modificari ale culorii pielii.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Boli ale muschilor, slabiciune si atrofie musculara, pierdere osoasa (osteoporoza) dependente de doza, posibile si la administrarea pe termen scurt, oseonecroza, afectiuni ale tendonului, tendinita, ruptura de tendon, depozite de grasime la nivelul coloanei vertebrale (lipomatoza epidurala), inhibare a cresterii la copii.
Reducerea prea rapida a dozei dupa un tratament de lunga durata poate cauza un sindrom de intrerupere cu simptome precum dureri musculare si articulare.
Tulburari ale aparatului genital si sanului
Tulburari ale secretiei de hormoni sexuali (prin urmare, menstruatie neregulata pana la absenta (amenoree), pilozitate masculina la femei (hirsutism), impotenta).
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Intarziere a vindecarii leziunilor.
Administrare locala: iritatie locala si reactii de intoleranta (senzatie de incalzire, durere prelungita), in special la utilizare oftalmica. Daca nu se efectueaza administrarea atenta a corticoizilor in cavitatea articulara, pot aparea atrofia pielii si a tesutului de sub piele la locul de administrare.
Trebuie consultat prospectul produsului ce contine dexametazona pentru lista completa a reactiilor adverse ale respectivului medicament!
Forme farmaceutice cu administrare oftalmica
Reactii adverse frecvente:
Reactii oculare: disconfort ocular
Reactii adverse mai putin frecvente:
Reactii oculare: inflamarea suprafetei ochiului, ochi uscati, pata pe cornee, sensibilitate la lumina, vedere incetosata, senzatii anormale in ochi, lacrimatie excesiva, formarea de cruste pe gene, mancarime oculara, iritatie sau roseata oculara.
Reactii generale: gust neplacut.
Reactii adverse rare:
Vedere incetosata.
Reactii adverse, cu frecventa necunoscuta:
Probleme hormonale: crestere a parului pe corp (mai ales la femei), slabiciune si atrofiere a muschilor, pete purpurii pe piele, tensiune arteriala mare, menstruatii neregulate sau absente, modificari ale concentratiilor de proteine si calciu din sange, oprire a cresterii la copii si adolescenti si umflare si crestere in greutate la nivelul corpului si fetei (numit ,,sindromul Cushing").
Trebuie consultat prospectul produsului ce contine dexametazona pentru lista completa a reactiilor adverse ale respectivului medicament!
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona