Definitie
Esomeprazolul este un inhibitor specific al pompei de protoni din celulele parietale gastrice.
Medicamentele care contin esomeprazol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: Medicamente pentru tratamentul tulburarilor legate de hiperaciditate, inhibitori de pompa de protoni.
Actiune farmacologica
Esomeprazolul este o baza slaba si este transformat in forma activa in mediul puternic acid din canaliculii secretorii ai celulei parietale, unde inhiba enzima H+/K+ ATP-aza, enzima care reprezinta pompa de protoni, inhiband atat secretia acida bazala cat si secretia acida provocata.
Indicatii terapeutice
Esomeprazolul este indicat pentru:
- Boala de reflux gastro-esofagian (BRGE)
- tratamentul esofagitei erozive de reflux
- tratamentul pe termen lung al pacientilor cu esofagita vindecata pentru prevenirea recurentei
- tratamentul simptomatic al bolii de reflux gastro-esofagian (BRGE)
- in asociere cu o schema terapeutica antibacteriana adecvata pentru eradicarea Helicobacter pylori si vindecarea ulcerului duodenal asociat infectiei cu Helicobacter pylori si prevenirea recurentei ulcerelor gastrice sau duodenale la pacientii cu ulcere asociate infectiei cu Helicobacter pylori
- pacienti care necesita tratament continuu cu AINS
- vindecarea ulcerelor gastrice asociate tratamentului cu AINS si prevenirea ulcerelor gastrice si duodenale asociate tratamentului cu AINS, la pacientii cu risc
- tratament de lunga durata dupa prevenirea resangerarii ulcerelor gastrice sau duodenale realizata prin administrarea de esomeprazol intravenos.
- tratamentul Sindromului Zollinger Ellison
Reactii adverse
Cefaleea, durerea abdominala, diareea si greata sunt cele mai frecvent raportate reactii adverse din studiile clinice.
A se consulta prospectul produsului ce contine esomeprazol pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately