Definitie:
Estradiolul este un hormon secretat in mod fiziologic de catre organism.
Medicamentele care contin estradiol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: hormoni sexuali si modulatori ai sistemului genital - estrogeni naturali si de semisinteza.
Actiune farmacologica:
Estradiolul substituie deficitul estrogenic la femeile aflate in perioada de menopauza si amelioreaza simptomele menopauzei. Estradiolul previne pierderea masei osoase dupa menopauza sau ovarectomie.
Indicatii terapeutice:
- Terapia de substitutie hormonala pentru simptomele determinate de deficitul estrogenic (la femeile la care au trecut cel putin 6 luni de la ultima menstruatie).
- Prevenirea osteoporozei la femeile aflate in perioada de postmenopauza, cu risc crescut de posibile fracturi, care nu tolereaza sau carora le sunt contraindicate alte medicamente aprobate pentru prevenirea osteoporozei.
Reactii adverse:
Urmatoarele afectiuni sunt raportate mai frecvent la femeile care utilizeaza TSH, comparativ cu femeile care nu utilizeaza TSH:
- cancer de san;
- ingrosare anormala sau cancer al mucoasei uterului (hiperplazie sau cancer endometrial);
- cancer ovarian;
- cheaguri de sange in venele din picioare sau plamani (tromboembolism venos);
- boala a inimii;
- infarct miocardic;
- probabil, pierdere a memoriei daca TSH este inceputa dupa varsta de 65 de ani.
Frecvente: cicluri menstruale dureroase (dismenoree), sangerare menstruala abundenta (menoragie), sangerare redusa cantitativ (patare), probleme menstruale, secretie vaginala, sangerare vaginala neasteptata, ingrosare anormala a celulelor uterului (hiperplazie endometriala), dureri si crampe abdominale, balonare abdominala, greata sau varsaturi, durere de cap, crampe musculare, dureri ale membrelor, nervozitate si depresie.
Mai putin frecvente: tumora benigna la nivelul sanului, polipi la nivelul uterului, crestere a fibroamelor din uter, o afectiune in care celulele uterului cresc in afara lui si cauzeaza durere (endometrioza), durere a sanilor (mastodinie), agravare a tumorilor estrogeno-dependente, migrena, ameteala, somnolenta, durere articulara (artralgie), tromboza venoasa superficiala sau profunda, durere sau senzatie tensiune la nivelul venelor (tromboflebita), umflare a mainilor, picioarelor si gleznelor (edem periferic), mancarime (prurit), prea mult sodiu in corp, senzatie de umflare, modificare a greutatii, eruptie pe piele, urticarie, pete maronii pe piele (cloasma), valori modificate ale analizelor functiei ficatului, tumori ale ficatului, pietre la nivelul veziculei biliare.
Rare: intoleranta la lentilele de contact, reactii alergice severe (pun in pericol viata), modificari ale valorilor analizelor functiei ficatului, ingalbenire a pielii sau a albului
ochilor, ceea ce sugereaza ca aveti o afectiune a ficatului, intoleranta la glucoza (in special daca aveti diabet), dureri ale oaselor, agravare a epilepsiei (crize), modificari ale apetitului sexual, modificari ale culorii pielii, acnee, crestere a valorilor tensiunii arteriale.
Urmatoarele reactii adverse pot aparea in cazul utilizarii TSH:
- tumori benigne si maligne influentate de hormonii estrogeni, cum ar fi cancerul mucoasei uterine (cancer endometrial),
- infarct miocardic si accident vascular cerebral
- afectiuni ale veziculei biliare
- afectiuni ale pielii, cum ar fi purpura vasculara (pete mici de sange sub piele)
- simptome de dementa
- tromboza venoasa si embolia pulmonara apar mai des la femeile care utilizeaza TSH, comparativ cu femeile care nu utilizeaza TSH.
- Riscul de cancer de san este usor mai crescut la femeile care utilizeaza TSH si creste cu numarul de ani de utilizare a TSH.
- La femeile cu uter si care utilizeaza TSH doar cu estrogeni, riscul de cancer al mucoasei uterului creste cu numarul de ani de utilizare a TSH.
A se consulta prospectul produsului ce contine estradiol pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately