Definitie:
Fenoximetilpenicilina este un antibiotic, care apartine grupului de medicamente numite peniciline si este recomandat pentru tratamentul infectiilor.
Medicamentele care contin fenoximetilpenicilina sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica: peniciline sensibile la betalactamaza.
Actiune farmacologica:
Fenoximetilpenicilina actioneaza impotriva microorganismelor sensibile la penicilina si are efect bactericid. Actiunea bactericida vizeaza etapa activa de multiplicare, interferand cu sinteza peptidoglicanilor din peretele celular bacterian. In vitro, s-a demonstrat ca fenoximetilpenicilina este activa impotriva stafilococilor (cu exceptia tulpinilor producatoare de penicilinaza), a streptococilor (grupele A, C, G, H, L si M) si a pneumococilor, precum si impotriva Corynebacterium diphtheriae, Bacillus anthracis, Clostridia, Actinomyces. bovis, Streptobacillus moniliformis, Listeria monocytogenes, Leptospira, Neisseria gonorrhoeae si Treponema pallidum.
Indicatii terapeutice:
Fenoximetilpenicilina este recomandata pentru tratamentul si profilaxia infectiilor usoare pana la moderat severe produse de microorganisme sensibile la penicilina. Acestea includ:
- infectii ORL: boli streptococice (scarlatina, amigdalita, boala Vincent, faringita, faringo-amigdalita, rinofaringita purulenta), otita medie acuta, sinuzita.
- infectii respiratorii: bronsita bacteriana, pneumonii bacteriene sau bronhopneumonii.
- infectii cutanate: erizipel, erizipeloid, piodermita (de exemplu: impetigo contagiosa, furunculoza), abcese, flegmoane, eritem cronic migrator si alte forme clinice ale bolii Lyme.
- alte infectii: rani provocate prin muscatura (de exemplu: rani faciale sau rani profunde la nivelul mainii) si arsuri.
- profilaxie: infectii streptococice si complicatiile acestora, de exemplu: febra reumatica sau coree minora, poliartrita, endocardita, glomerulonefrita; endocardita bacteriana la pacienti cu boli cardiace congenitale sau reumatice inainte si dupa interventii chirurgicale minore, de exemplu: amigdalectomie, extractii dentare.
- infectii pneumococice la copii cu siclemie.
Reactii adverse:
Reactiile adverse frecvente:
- greata
- diaree
- varsaturi
- disconfort epigastric (durere/crampe ale stomacului)
- inflamatie la nivelul mucoasei gurii si a limbii (coloratie in negru a limbii)
Reactiile adverse rare:
- soc anafilactic
- eruptii pe piele
- urticarie
- edem angioneurotic
- colita pseudomembranoasa
- nefrita interstitiala
- neutropenie
- frisoane
- febra
- edem
- artralgie (dureri articulare)
- prostratie
- probleme cu coagularea sangelui (aparitia mai facila de vanatai si zgarieturi)
- convulsii
- parestezii in cazul utilizarii prelungite, senzatie de intepatura de ace, amorteala in extremitati
(degete)
- edem laringian
- anafilaxie.
Reactiile adverse foarte rare:
- eozinofilie
- febra
- ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)
- hepatita
A se consulta prospectul produsului ce contine fenoximetilpenicilina pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Penicillin V, PubChem, NIH official website
Phenoxymethylpenicillin, DrugBank official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona