Fenoximetilpenicilina (substanța activă)

Definitie: 

Fenoximetilpenicilina este un antibiotic, care apartine grupului de medicamente numite peniciline si este recomandat pentru tratamentul infectiilor. 

Medicamentele care contin fenoximetilpenicilina sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica: peniciline sensibile la betalactamaza. 

 

Actiune farmacologica:

Fenoximetilpenicilina actioneaza impotriva microorganismelor sensibile la penicilina si are efect bactericid. Actiunea bactericida vizeaza etapa activa de multiplicare, interferand cu sinteza peptidoglicanilor din peretele celular bacterian. In vitro, s-a demonstrat ca fenoximetilpenicilina este activa impotriva stafilococilor (cu exceptia tulpinilor producatoare de penicilinaza), a streptococilor (grupele A, C, G, H, L si M) si a pneumococilor, precum si impotriva Corynebacterium diphtheriae, Bacillus anthracis, Clostridia, Actinomyces. bovis, Streptobacillus moniliformis, Listeria monocytogenes, Leptospira, Neisseria gonorrhoeae si Treponema pallidum.

 

Indicatii terapeutice:

Fenoximetilpenicilina este recomandata pentru tratamentul si profilaxia infectiilor usoare pana la  moderat severe produse de microorganisme sensibile la penicilina. Acestea includ:

- infectii ORL: boli streptococice (scarlatina, amigdalita, boala Vincent, faringita, faringo-amigdalita, rinofaringita purulenta), otita medie acuta, sinuzita.

- infectii respiratorii: bronsita bacteriana, pneumonii bacteriene sau bronhopneumonii.

- infectii cutanate: erizipel, erizipeloid, piodermita (de exemplu: impetigo contagiosa, furunculoza), abcese, flegmoane, eritem cronic migrator si alte forme clinice ale bolii Lyme.

- alte infectii: rani provocate prin muscatura (de exemplu: rani faciale sau rani profunde la nivelul mainii) si arsuri.

- profilaxie: infectii streptococice si complicatiile acestora, de exemplu: febra reumatica sau coree minora, poliartrita, endocardita, glomerulonefrita; endocardita bacteriana la pacienti cu boli cardiace congenitale sau reumatice inainte si dupa interventii chirurgicale minore, de exemplu: amigdalectomie, extractii dentare.

- infectii pneumococice la copii cu siclemie. 

 

Reactii adverse:

Reactiile adverse frecvente:

- greata

- diaree

- varsaturi

- disconfort epigastric (durere/crampe ale stomacului)

- inflamatie la nivelul mucoasei gurii si a limbii (coloratie in negru a limbii)

Reactiile adverse rare:

- soc anafilactic

- eruptii pe piele

- urticarie

- edem angioneurotic

- colita pseudomembranoasa

- nefrita interstitiala

- neutropenie

- frisoane

- febra

- edem

- artralgie (dureri articulare)

- prostratie

- probleme cu coagularea sangelui (aparitia mai facila de vanatai si zgarieturi)

- convulsii

- parestezii in cazul utilizarii prelungite, senzatie de intepatura de ace, amorteala in extremitati

(degete)

- edem laringian

- anafilaxie.

Reactiile adverse foarte rare:

- eozinofilie

- febra

- ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter)

- hepatita

A se consulta prospectul produsului ce contine fenoximetilpenicilina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Penicillin V, PubChem, NIH official website

Phenoxymethylpenicillin, DrugBank official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 01-11-2023

Medicamente care contin Fenoximetilpenicilina

Medicamente(3)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale