Definitie:
Medicamentele care contin fier pot fi incadrate in urmatoarele grupe farmacoterapeutice:
- antianemice, preparate cu fier, fier trivalent, produse pentru administrare orala- atunci cand medicamentul contine fier trivalent
- antianemice, preparate cu fier, fier bivalent, preparate orale- atunci cand medicamentul contine fier bivalent
- antianemice, preparate cu fier, fier in combinatie cu acid folic- atunci cand se gaseste in combinatie cu acid folic
- fier trivalent, preparate orale
- medicamente parenterale cu fier
Actiune farmacologica:
Fier bivalent
Fierul bivalent intra in compozitia grupului protofirinprostetic al hemoglobinei si are un rol in legarea si transportul oxigenului si al dioxidului de carbon.
Fierul in cadrul grupului protofirinic al enzimelor citocromului are un rol cheie in transportul electronilor. In cadrul acestor procese legarea si cedarea electronilor este posibila datorita transformarii Fe(II) -Fe(III).
Fier trivalent
Moleculele polinucleare de hidroxid de fier (III) sunt inconjurate la suprafata de un numar de molecule de polimaltoza legate necovalent, rezultand un complex molecular cu o masa totala de 50 kDa, care este atat de mare, incat difuzia prin membrana mucoasa este de aproximativ 40 de ori mai mica decat cea a unitatilor de fier(II) x 6 H2O. Complexul este stabil si nu elibereaza fier ionic in conditii fiziologice. Fierul din molecule este legat intr-o structura similara cu cea formata fiziologic in cazul feritinei. Datorita acestei similaritati, numai fierul trivalent din complex este absorbit printr-un proces activ. Prin intermediul unui schimb competitiv de ligand, orice proteina fixatoare de fier din sucul gastrointestinal sau de pe suprafata epiteliului poate fixa fierul trivalent.
Indicatii terapeutice:
- Tratamentul carentei de fier latente (carenta de fier fara anemie) si a anemiei feriprive (carenta de fier manifesta).
- Profilaxia carentei de fier pentru a acoperi aportul zilnic recomandat pentru femei in timpul sarcinii si alaptarii, precum si pentru copii, adolescenti, femei fertile, adulti (de exemplu, vegetarieni si varstnici).
Formele parenterale sunt indicate in tratarea deficitului de fier in urmatoarele afectiuni:
- cand preparatele de fier orale sunt ineficace sau nu pot fi utilizate
- cand exista o necesitate clinica de administrare rapida de fier - dagnosticul trebuie sa se bazeze pe teste de laborator.
Reactii adverse:
Fier bivalent
Reactii adverse frecvente:
- greata;
- dureri abdominale;
- diaree;
- constipatie.
Reactii adverse rare:
- ulceratii la nivelul esofagului
- stenoza esofagiana
Cu frecventa necunoscuta:
- reactie alergica grava care determina dificultati la respiratie sau ameteli (reactie anafilactica).
A se solicita ajutor medical de urgenta.
- reactie alergica grava care determina umflare a fetei si a gatului (angioedem). A se cerei ajutor medical
de urgenta.
- eruptie trecatoare pe piele.
Fier trivalent
Reactiile adverse foarte frecvente:
- scaun de coloratie inchisa
Reactiile adverse frecvente:
- diaree
- greata
- indigestie
Reactiile adverse mai putin frecvente:
- varsaturi
- constipatie
- dureri abdominale
- colorare a dintilor
- eruptii cutanate
- mancarimi
- dureri de cap
In cazul preparatelor pe baza de fier parenteral, pot aparea reactii de hipersensibilitate severa. Ele apar de obicei in primele cateva minute de administrare si sunt in general caracterizate de aparitia brusca a dificultatilor respiratorii si/sau a colapsului cardiovascular; au fost raportate decese. Pot aparea si alte manifestari mai putin severe ale hipersensibilitatii imediate, cum ar fi urticaria si mancarimile. In timpul sarcinii, poate sa apara bradicardie fetala asociata cu preparate parenterale de fier.
Reactia Fishbane caracterizata prin senzatie de caldura la nivelul fetei, dureri acute in piept si/sau dureri de spate si senzatie de apasare, uneori cu dispnee in asociere cu tratamentul cu fier IV (mai putin frecventa). Aceasta poate imita simptomele timpurii ale unei reactii anafilactoide/anafilactice. Perfuzia trebuie oprita si trebuie evaluate semnele vitale ale pacientului. Aceste simptome dispar imediat dupa ce administrarea de fier este oprita. De obicei, acestea nu reapar daca administrarea este reluata la un ritm mai scazut al al perfuziei.
A se consulta prospectul produsului ce contine fier pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona