Glibenclamida (substanța activă)

Definitie:

Glibenclamida care este o substanta care apartine clasei antidiabeticelor orale, derivati de sulfoniluree. Aceasta stimuleaza eliberarea insulinei din pancreas.

Medicamentele care contine glibenclamida sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: Antidiabetice orale, sulfonamide, derivaţi de uree.

 

Actiune farmacologica si mecanism de actiune:

Mecanismul de actiune al glibenclamidei consta in inhibarea canalelor K+ sensibile la ATP, ceea ce duce la depolarizarea celulelor si la stimularea eliberarii de insulina. Pe acelasi mecanism se bazeaza si actiunea extrapancreatica a glibenclamidei la nivelul ficatului, muschilor scheletici, muschilor inimii si muschilor netezi. 

 

Indicatii terapeutice:

Glibenclamida este utilizata in tratamentul diabetului zaharat de tip 2 (insulinoindependent), atunci cand nu poate fi controlat numai prin dieta.

 

Reactii adverse:

Reactii adverse frecvente:

- greata, varsaturi, diaree, dureri de stomac si pierderea apetitului alimentar

Reactii adverse mai putin frecvente:

- afectiune numita porfirie

- cresteri mici pana la moderate ale valorii de uree si creatininei din sange

Reactii adverse rare:

- scaderea numarului de leucocite si trombocite din sange;

- hipoglicemie. Hipoglicemia poate sa apara, in special la persoanele debilitate, varstnici, in caz de efort fizic intens, dieta neregulata sau consum concomitent de alcool etilic, disfunctie hepatica si/sau renala.

- in cazul consumului concomitent de alcool etilic s-au raportat reactii de tip disulfiram care se manifesta prin stare generala de rau, dificultate la respiratie, palpitatii, durere de cap, greata si varsaturi.

- eruptii pe piele, mancarimea pielii

Reactii adverse foarte rare

- scaderea severa a globulelor albe din sange (agranulocitoza), scaderea numarului de globule rosii din sange (anemie hemolitica), scaderea numarului de globule albe, rosii si de plachete ( aplazie medulara),  scadere globala a numarului de celule sanguine (pancitopenie);

- cresterea sensibilitatii pielii la radiatiile solare, reactii alergice ale pielii (vasculie alergice, eritem polimorf, dermatita exfoliativa);

- scaderea nivelului de sodiu din sange.

Reactii adverse cu frecventa necunoscuta

- cresterea enzimelor hepatice cu risc de hepatita citolitica sau icter colestatic, ce necesita intreruperea tratamentului.

Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor este recomandat sa se citeasca prospectul medicamentului care contine glibenclamida.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Luzi L, Pozza G. Glibenclamide: an old drug with a novel mechanism of action? Acta Diabetol. 1997 Dec;34(4):239-44. doi: 10.1007/s005920050081. PMID: 9451465.

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-10-2023

Medicamente care contin Glibenclamida

Medicamente(3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale