Gliclazida (substanța activă)

Definitie:

Gliclazida este o substanta antidiabetica orala din clasa sulfonilureelor.

Medicamentele care contin gliclazida se incadreaza in clasa farmacterapeutica: sulfonamide, derivati de uree.

 

Actiune farmacologica:

Gliclazida reduce glicemia prin stimularea secretiei de insulina la nivelul celulelor beta pancreatice, efect datorat depolarizarii membranei celulare.

 

Indicatii terapeutice:

Gliclazida este indicata in diabetul zaharat non-insulino-dependent (de tip 2) la adulti, atunci cand regimul dietetic, exercitiul fizic si scaderea in greutate nu sunt suficiente pentru a controla glicemia.

 

Reactii adverse:

- Reactia adversa cel mai frecvent observata este scaderea concentratiei zaharului din sange (hipoglicemie).

- Tulburari ale ficatului.

- Afectiuni ale pielii.

Au fost raportate reactii la nivelul pielii, cum sunt eruptii trecatoare, inrosire, mancarimi, urticarie, vezicule, angioedem (umflare rapida a tesuturilor cum sunt pleoapele, fata, buzele, gura, limba sau gatul, care poate determina dificultati de respiratie). Eruptiile pot evolua catre vezicule intinse pe tot corpul si cojirea pielii.

- Tulburari ale sangelui.

Au fost raportate scaderi ale numarului de celule din sange (de exemplu trombocite, celule rosii si celule albe) care pot cauza paloare, sangerari prelungite, vanatai, dureri in gat, febra. De obicei, aceste simptome dispar la intreruperea tratamentului.

- Tulburari digestive.

Pot sa apara dureri abdominale, greata, varsaturi, indigestie, diaree sau constipatie.

- Tulburari de vedere.

Vederea poate fi influentata pentru scurt timp, mai ales la inceputul tratamentului, din cauza modificarii valorilor glicemiei.

Ca si pentru alte sulfoniluree, au fost observate urmatoarele evenimente adverse: cazuri de modificari severe ale numarului de celule sanguine, inflamatii alergice la nivelul peretilor vaselor de sange, reducere a nivelului de sodiu din sange (hiponatremie), simptome de afectiuni ale ficatului (de exemplu icter) care, in majoritatea cazurilor, dispar dupa intreruperea administrarii sulfonilureelor, dar care, in situatii izolate, pot duce la insuficienta hepatica care poate pune viata in pericol.

A se consulta prospectul produsului ce contine gliclazida pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-10-2023

Medicamente care contin Gliclazida

Medicamente(2)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale