Iohexol (substanța activă)

Definitie:

Iohexol este o substanta de contrast utilizata in cadrul examinarilor radiologice.

Medicamentele care contin Iohexol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: substante de contrast pentru examenul radiologic.

 

Actiune farmacodinamica:

La pacientii cu functie renala normala, aproape 100% din iohexolul injectat intravenos se excreta nemodificat pe cale renala in decurs de 24 ore. La pacientii cu functie renala normala, timpul de injumatatire prin eliminare este de circa 2 ore.
Nu au fost detectati metaboliti.
Legarea iohexolului de proteinele plasmatice este atat de mica (sub 2%) incat nu are relevanta clinica, si, prin urmare, poate fi neglijata.
Dupa injectarea intravenoasa de iohexol la voluntari sanatosi, nu s-au evidentiat modificari semnificative fata de valorile anterioare pentru majoritatea parametrilor hemodinamici, clinici, chimici si ai coagularii. Au fost semnalate cateva modificari ale testelor de laborator, care au fost considerate minore si fara semnificatie clinica.

 

Indicatii terapeutice

Iohexol este utilizat ca substanta de contrast pentru angiografie, urografie, flebografie la adulti si copii si pentru intensificarea contrastului in tomografia computerizata (TCT). Pentru mielografie lombara, toracica, cervicala si tomografie computerizata a cisternelor bazale, dupa injectare subarahnoidiana. Pentru artrografie, pancreatografie endoscopica retrograda (PER), colangiopancreatografie endoscopica retrograda (CPER), herniografie, histerosalpingografie, sialografie si examene radiologice ale tractului gastrointestinal.

 

Reactii adverse:

In continuare sunt enumerate posibilele reactii adverse generale ale procedurilor radiografice, in care se utilizeaza substante de contrast monomerice, neionice. 
Reactiile de hipersensibilitate pot sa apara indiferent de doza sau mod de administrare, iar simptomele usoare pot reprezenta primele semne ale unui soc sau ale unei reactii anafilactoide grave. Administrarea substantei de contrast trebuie intrerupta imediat si, daca este necesar, trebuie instituita terapia specifica prin acces vascular.
O crestere tranzitorie a creatininei serice este frecventa dupa administrarea substantelor de contrast iodate si poate sa apara nefropatie indusa de substanta de contrast.
Iodismul sau ,,sialadenita de iod" este o complicatie foarte rara a substantelor de contrast iodate care determina umflarea si sensibilitatea glandelor salivare pana la aproximativ 10 zile dupa examinare.

Tulburari ale sistemului imunitar
Rare: Hipersensibilitate (poate pune viata in pericol sau poate fi letala) inclusiv dispnee, eruptie cutanata, eritem, urticarie, prurit, reactie cutanata, conjunctivita, tuse, rinita, stranut, vasculita, angioedem, edem laringian, laringospasm, bronhospasm sau edem pulmonar non-cardiogen. Acestea pot sa apara imediat dupa administrare si pot indica debutul unei stari de soc. Manifestarile cutanate ale hipersensibilitatii pot aparea pana la cateva zile dupa injectie.
Foarte rare: Reactie anafilactica/anafilactoida (poate pune viata in pericol sau poate fi letala)
Cu frecventa necunoscuta: Soc anafilactic/anafilactoid (poate pune viata in pericol sau poate fi letal)

Tulburari ale sistemului nervos
Mai putin frecvente: Cefalee
Foarte rare: Disgeuzie (gust metalic tranzitoriu), sincopa vasovagala

Tulburari cardiace
Rare: Bradicardie

Tulburari vasculare
Foarte rare: Hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala

Tulburari gastrointestinale
Mai putin frecvente: Greata
Rare: Varsaturi, durere abdominala Foarte rare: Diaree
Cu frecventa necunoscuta: Inflamatia glandelor salivare

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente: Senzatie de caldura
Mai putin frecvente: Hiperhidroza, senzatii de frig, 

Reactii vasovagale 
Rare: Pirexie
Foarte rare: Tremur (frison)

Leziuni, intoxicatii si complicatii legate de procedurile utilizate
Frecventa necunoscuta: Iodism

A se consulta prospectul produsului ce contine iohexol pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 09-05-2024

Medicamente care contin Iohexol

Medicamente(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale