Definitie:
Isosorbid mononitrat este un nitrat organic cu efect vasodilatator sistemic si coronarian.
Medicamentele care contin isosorbid mononitrat sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: terapia miocardului – vasodilatatoare, nitrati organici.
Actiune farmacologica:
Mecanism de actiune:
Isosorbid mononitrat este un donor de oxid nitric, care stimuleaza formarea de GMP-ciclic, determinand scaderea concentratiei calciului intracelular si la relaxarea vasculara.
Actiune farmacodinamica:
Isosorbid mononitrat este un derivat nitrat care adapteaza aportul de oxigen la nevoile miocardului prin urmatoarele mecanisme:
- scaderea necesarului de oxigen al miocardului prin scaderea presarcinii si a travaliului cardiac datorita vasodilatatiei venoase;
- vasodilatatie coronariana care, asociata cu o scadere a presiunii telediastolice in ventriculul stang scade intoarcerea venoasa, asigurand o reperfuzie coronariana buna in zonele subendocardice, cele mai vulnerabile la ischemie;
- vasodilatatie arteriolara periferica la doze mari, reducand, astfel, rezistenta vasculara periferica (postsarcina).
Aceste efecte contribuie la cresterea tolerantei la efort, scaderea necesarului de oxigen al miocardului si cresterea aportului de oxigen.
In cazul insuficientei cardiace stangi sau globale mecanismul de actiune consta in scaderea intoarcerii venoase cardiace insotita de scaderea presiunii capilare pulmonare si scaderea postsarcinii la doze mari.
Indicatii terapeutice:
- profilaxia si tratamentul anginei pectorale
Reactii adverse:
Tulburari ale sistemului nervos
Foarte frecvente:
- Durere de cap (determinata de nitrati) poate sa apara mai frecvent la inceputul tratamentului si, de obicei, este tranzitorie sau necesita scaderea dozei.
Frecvente:
- Ameteli, somnolenta
Mai putin frecvente
- Bufeuri
- Tulburari cardiace
Frecvente:
- Hipotensiune arteriala si/sau hipotensiune arteriala ortostatica, raportata mai ales la varstnici sau in cazul asocierii cu alte medicamente vasodilatatoare. Hipotensiunea arteriala se poate asocia cu tahicardie reflexa si poate fi insotita de confuzie, ameteala si slabiciune. Pot sa apara la inceputul tratamentului sau dupa cresterea dozei.
Mai putin frecvente:
In plus, hipotensiune arteriala accentuata cu simptome agravate de angina pectorala (efectul paradoxal al nitratilor), poate sa apara, de asemenea, dupa tratamentul cu nitrati.
Au existat cazuri de colaps, bradicardie si sincopa observate dupa utilizarea de nitrati.
Tulburari hematologice si limfatice
Cu frecventa necunoscuta:
- Anemie hemolitica (in special la pacientii cu deficit de G-6-PD), methemoglobinemie.
Tulburari gastro-intestinale
Mai putin frecvente:
- Greata, varsaturi
Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente:
- Reactii alergice cutanate
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Cu frecventa necunoscuta:
- Eruptie cutanata tranzitorie, eritem, prurit, urticarie, dermatita exfoliativa.
A se consulta prospectul produsului ce contine isosorbid mononitrat pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona