Definitie
Ketorolac este o substanta antiinflamatoarel si antireumatica nesteroidiana.
Medicamentele care contin ketorolac sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, derivati ai acidului acetic si substante inrudite.
Actiune farmacologica
Ketorolac inhiba sinteza prostaglandinelor si poate fi considerat un analgezic cu actiune periferica deoarece nu s-au evidentiat efecte asupra receptorilor opioizi. Este un medicament nesteroidian cu activitate antiinflamatoare si antipiretica slaba.
Indicatii terapeutice
Tratamentul pe termen scurt al durerilor acute, mai ales post-operatorii, de intensitate moderata pana la severa.
Reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse sunt:
Tulburari gastro-intestinale: afectiuni ale stomacului precum ulcere sau sangerari la nivelul aparatului digestiv, uneori letale, in mod special la varstnici, greata, varsaturi, diaree, balonare, constipatie, indigestie, durere/disconfort abdominal, scaun de culoare neagra (cu sange), varsaturi cu sange, inflamatia mucoasei gurii cu sau fara leziuni ale tesutului, eructatii, inflamatia esofagului, perforatii la nivelul tubului digestiv, sangerari la nivelul rectului, inflamatia pancreasului, uscaciunea gurii; accentuarea la maxim a inflamatiilor peretelui intestinului gros si a bolii Crohn (inflamatia colonului). Gastrita (inflamatia mucoasei gastrice) a fost observata mai putin frecvent.
Infectii si infestari: meningita aseptica (inflamatie si infectie a tesuturilor care acopera creierul si maduva spinarii).
Tulburari hematologice si limfatice: scaderea numarului de trombocite(celule din sange care ajuta la coagularea sangelui).
Tulburari ale sistemului imunitar: reactii alergice severe precum anafilaxia, reactii de sensibilitate crescuta cum ar fi bronhospasm (apasare in piept), eruptii pe piele, scaderea tensiunii arteriale, edem laringian(retentie patologica de lichid in tesuturile de la nivelul laringelui).
Tulburari metabolice si de nutritie: pierderea totala sau partiala a poftei de mancare, cresterea cantitatii de potasiu sau scaderea cantitatii de sodiu in organism.
Tulburari psihice: tulburari de gandire, depresie, insomnie, anxietate, nervozitate, reactii psihotice, vise anormale, halucinatii, euforie, incapacitate de concentrare, somnolenta.
Tulburari ale sistemul nervos: durere de cap, ameteala, convulsii, senzatie de amorteala, miscari involuntare, tulburari ale gustului.
Tulburari oculare: tulburari de vedere.
Tulburari acustice si vestibulare: tiuitul urechii, pierderea auzului, tulburari de echilibru.
Tulburari renale si ale cailor urinare: afectarea acuta a functiei renale, cresterea frecventei urinarii, nefrita interstitiala (inflamatie particulara la nivelul rinichiului), sindrom nefrotic (stare a rinichilor care nu mai functioneaza corespunzator), imposibilitatea de a elimina urina, micsorarea volumului de urina eliminata, sindrom hemolitic uremic, durere in una sau ambele parti ale peretelui abdomenului(cu sau fara urinare cu sange si/sau exces de uree sau alte substante azotate in sange).
Tulburari cardiace: palpitatii, scaderea frecventei batailor inimii, insuficienta cardiaca.
Tulburari vasculare: cresterea sau scaderea tensiunii arteriale, hematom(acumulare de sange intr-un tesut sau organ), inrosirea fetei, paloare, rana postoperatorie, sangerare.
Tulburari ale aparatului genital si sanului: infertilitate la femei.
Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale: astm, respiratie dificila (cu efort), edem pulmonar(retentie patologica de lichid in tesuturile de la nivelul plamanului).
Tulburari hepatobiliare: inflamatia ficatului, icter colestatic (colorarea in galben a pielii, mucoaselor sau albului ochilor), afectarea functiei ficatului (insuficienta hepatica).
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat: diverse eruptii pe piele precum dermatita exfoliativa (inflamatie a pielii manifestata prin uscaciune, inrosire, mancarime cruste si alte leziuni exfoliative), eruptie maculopapulara, mancarime, purpura, angioedem, transpiratie, reactii buloase cum ar fi sindromul Stevens-Johnson si necroliza epidermica toxica (foarte rar).
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv: durere musculara.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare: sete excesiva, astenie(senzatie de slabiciune), edem (retentie patologica de lichid in tesuturi), reactii la locul injectiei, febra, dureri in zona toracica.
Investigatii diagnostice: timp de sangerare crescut, modificari anormale ale probelor functionale ale ficatului si rinichilor (uree, creatinina crescute).
A se consulta prospectul produsului ce contine ketorolac pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately