Levotiroxina (substanța activă)

Definitie si incadrare :

Levotiroxina de sinteza este un hormon tiroidian artificial identic din punct de vedere al efectului farmacologic cu tiroxina (T4), produsa in mod natural de organism, secretata de tiroida.
Tiroxina (T4) este un hormon natural ce contine iod, produs de glanda tiroida sub actiunea TSH (hormonul stimulant al tiroidei). In tesuturile periferice, T4 este convertit in principiul sau mai activ triiodotironina (T3). 
Levotiroxina este incadrata in clasa farmacoterapeutica a hormonilor tiroidieni.

Actiune farmacodinamica:

Levotiroxina actioneaza ca inlocuitor in afectiunile deficitare in T4, cum ar fi hipotiroidismul. T4 are urmtoarele actiuni:
- creste rata metabolica a tuturor celulelor din organism
- scade productia de hormon de stimulare a tiroidei (TSH) din lobul anterior al glandei pituitare si, in tesuturile periferice, este convertit in T3.
- la fat si nou-nascut, hormonul tiroidian este important pentru cresterea si dezvoltarea tuturor tesuturilor, inclusiv a oaselor si a creierului. 
- la adulti, hormonul tiroidian ajuta, printre alte efecte, la mentinerea functiei creierului, a metabolismului alimentar si al temperaturii corpului. 
Simptomele deficientei tiroidiene ameliorate de levotiroxina includ vorbirea lenta, lipsa de energie, cresterea in greutate, caderea parului, pielea uscata si groasa si sensibilitatea neobisnuita la frig.

Indicatii terapeutice:

- Tratamentul gusii benigne la pacientii cu functie tiroidiana normala, in special la adulti, atunci cand terapia cu iod nu este indicata;
- Prevenirea reaparitiei gusii dupa interventii chirurgicale pentru gusa (profilaxia gusii
recidivante) in conditiile unei functii tiroidiene normale, in functie de starea hormonala postoperatorie;
- Tratamentul de inlocuire cu hormoni tiroidieni (completarea deficitelor hormonale) in cazul in care glanda tiroida nu produce o cantitate suficienta de hormoni (hipotiroidie);
- Cancer tiroidian, pentru stoparea cresterii tumorii.
Levotiroxina se utilizeaza, de asemenea, in scopul echilibrarii nivelurilor de hormoni tiroidieni, cand se administreaza medicamente antitiroidiene pentru a trata producerea in exces de hormoni si pentru testarea functiei tiroidiene.

Reactii adverse:

In situatii individuale, daca doza nu este tolerata sau in caz de supradozaj, in special daca doza este crescuta rapid la inceputul tratamentului, pot sa apara semnele tipice ale unei functii tiroidiene crescute, de exemplu:
- tulburari de ritm ale inimii (aritmii cardiace, de exemplu fibrilatie atriala si
extrasistole)
- batai rapide ale inimii (tahicardie)
- palpitatii
- durere la nivelul pieptului (angina
pectorala)
- durere de cap
- slabiciune si crampe musculare
- inrosirea fetei insotita de caldura, febra,
varsaturi
- tulburari de menstruatie
- cresterea tensiunii intracraniene
- tremuraturi
- neliniste
- insomnie
- transpiratii abundente
- pierdere in greutate
- diaree
Va rugam informati medicul dumneavoastra sau farmacistul in cazul aparitiei oricarei reactii adverse chiar si dintre cele care nu sunt prezentate in prospect.
Este posibila aparitia reactiilor alergice. Reactiile alergice la nivelul pielii si sistemului respirator pot include si umflarea fetei sau gatului (angioedem). Daca acest lucru se intampla, contactati imediat medicul.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa
nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

Levothyroxine, Drugbank official website

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 02-03-2023

Medicamente care contin Levotiroxina

Medicamente(7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale