Definitie:
Lornoxicamul este un medicament antiinflamator nesteroidian si antireumatic cu proprietati analgezice si apartine clasei derivatilor de oxicam.
Medicamentele care contin lornoxicam sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, derivati de oxicami.
Actiune farmacologica:
Lornoxicamul actioneaza prin inhibarea sintezei de prostaglandine (inhibarea enzimei ciclooxigenaza), ducand la desensibilizarea nociceptorilor periferici si, ca urmare, la inhibarea inflamatiei. S-a sugerat si un efect central asupra nociceptiei, care pare a fi independent de efectele antiinflamatoare.
Indicatii terapeutice:
Tratament simptomatic pe termen scurt al durerii acute usoara pana la moderata la adulti. Forma injectabila este recomandata in tratamentul simptomatic de scurta durata al durerii acute usoara pana la moderata, atunci cand
administrarea orala nu este posibila.
Reactii adverse:
Medicamentele precum lornoxicam se pot asocia cu o crestere mica a riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.
Daca exista orice simptome abdominale neobisnuite, cum sunt sangerare abdominala, reactii cutanate, cum sunt eruptie trecatoare pe piele, deteriorare a mucoasei interne a narilor, gurii, pleoapelor, urechilor, organelor genitale sau anusului, sau alte semne de hipersensibilitate, trebuie intrerupta administrarea de lornoxicam si trebuie contactat imediat medicul.
Daca apare oricare din urmatoarele reactii adverse, opriti administrarea acestui medicament si spuneti imediat medicului dumneavoastra sau contactati serviciul de urgenta al celui mai apropiat spital:
- scurtare a respiratiei, dureri in piept sau umflare a gleznelor, nou aparute sau daca se inrautatesc
- durere severa sau continua la nivelul stomacului sau daca scaunele devin negre
- ingalbenire a pielii si ochilor (icter) - acestea sunt semne de probleme ale ficatului
- reactie alergica - care poate include probleme ale pielii ca ulceratii sau vezicule, sau umflare a fetei, a buzelor, limbii sau gatului, care pot cauza dificultate la respiratie
- febra, eruptie cu vezicule sau inflamatie, in special a mainilor si picioarelor sau in zona gurii (sindrom Stevens-Johnson )
- in mod exceptional, infectii la nivelul pielii grave in caz de varicela (varsat de vant).
Reactii adverse frecvente
- durere de cap usoara si tranzitorie, ameteli,
- greata, dureri abdominale, indigestie, dispepsie, diaree si varsaturi.
Reactii adverse mai putin frecvente
- pierdere in greutate (anorexie), incapacitatea de a dormi (insomnie), depresie
- secretii la nivelul ochiului (conjunctivita)
- senzatie de ameteala, vertij, sunete in ureche (tinitus)
- insuficienta cardiaca, batai neregulate ale inimii, batai rapide ale inimii, inrosire a pielii
- constipatie, balonare (flatulenta), eructatie, gura uscata, gastrita, ulcer gastric, dureri abdominale superioare, ulcer duodenal, ulceratii la nivelul gurii
- crestere a valorilor testelor functiei ficatului (observate la analizele de sange) si stare generala de rau
- eruptie, mancarime, crestere a transpiratiei, inrosire a pielii (eritem), angioedem (umflare rapida a straturilor profunde ale pielii, de obicei la nivelul fetei), urticarie, edem, nas infundat ca urmare a unei alergii (rinita)
- cadere a parului (alopecie)
- durere a articulatiilor (artralgie).
Reactii adverse rare
- durere in gat,
- anemie, scadere a numarului de celule ale sangelui (trombocitopenie si leucopenie), slabiciune
- hipersensibilitate, incluzand reactie anafilactoida si anafilaxie (reactie a organismului caracterizata de obicei prin umflarea fetei, inrosirea fetei, dificultati la respiratie si ameteli)
- confuzie, nervozitate, agitatie, somnolenta, parestezie (senzatie de furnicatura), simt anormal al gustului, tremor, migrene, tulburari de vedere
- tensiune arteriala mare, bufeuri
- sangerare, hematom (vanataie), timp de sangerare prelungit
- dificultate la respiratie (dispnee), tuse, bronhospasm
- ulcer perforat, varsaturi cu sange, hemoragie gastro-intestinala, scaune negre lucioase
- inflamatie la nivelul gurii, esofagita (inflamatie a esofagului), reflux gastro-esofagian, dificultate la inghitire, stomatita aftoasa (ulcere), inflamatie a limbii
- functie anormala a ficatului
- probleme ale pielii, precum eczema, eruptie pe piele
- dureri osoase, crampe musculare, durere musculara
- probleme urinare, precum nevoia de trezire si urinare in timpul noptii (nicturie) sau cresterea nivelului de uree si creatinina din sange.
Reactii adverse foarte rare
- afectare a ficatului, hepatita (inflamatie a ficatului), icter, colestaza (intrerupere a fluxului bilei din ficat)
- vanatai, edem si boli severe ale pielii (sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica)
- meningita aseptica
- efecte de clasa ale AINS: neutropenie, agranulocitoza, anemie aplastica, anemie hemolitica, toxicitate la nivelul rinichilor.
A se consulta prospectul produsului ce contine lornoxicam pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately