Definitie si incadrare:
Trimebutina este un antispastic musculotrop ce actioneaza prin modularea motilitatii intestinale ( reglarea miscarilor fiziologice intestinale).
Medicamentele care contin trimebutina se pot incadra , in functie de modul de administrare, in clasa farmacoterapeutica:
- anticolinergice de sinteza, esteri cu grup amino tertiar-medicamente cu administrare orala - vasoprotectoare, alte antihemoroidale pentru utilizare locala-medicamnet cu administrare intrarectala
Efecte farmacodinamice:
- reface motilitatea fiziologica in cazul bolilor digestive functionale legate de tulburari de motilitate.
- exercita un efect anestezic local datorita faptului ca actioneaza ca si agonist slab pe receptorii opioizi
Substanta activa isi face efectul in decurs de maxim 1-2 ore dupa administrarea orala, acesta fiind intervalul dupa care atinge concentratia plasmatica maxima.
Trimebutina se elimina rapid prin urina (in proportie de aproximativ 70%), in interval de 24 ore.
Tratamentul cu trimebutina variaza ca si perioada de timp, in functie de patologie si severitatea simptomelor si este intotdeauna stabilita de catre medic in urma unui consult medical.
Mecanism de actiune:
Trimebutina modifica motilitatea intestinala actionand ca un agonist enkefalinic periferic. Trimebutina este un agent spasmolitic care actioneaza direct asupra muschilor netezi pentru a modula motilitatea gastrica. Prezinta o functie duala care stimuleaza sau inhiba contractiile spontane in functie de concentratia din medicament si activitatea contractila anterioara. Actioneaza asupra conducerii ionice care regleaza motilitatea gastro-intestinala, trimebutina inhiba fluxul de calciu din interior si fluxul de potasiu De asemenea, se arata ca activeaza canalul de calciu de tip T si creste golirea gastrica, contractilitatea intestinala si colonica .dicata in tratamentul simptomatic:
Indicatii terapeutice:
In medicamente cu administrare orala
Trimebutina este indicata in tratamentul simptomatic:
- al durerii, datorate tulburarilor functionale ale tractului digestiv si cailor biliare: dureri si crampe abdominale, spasme digestive, exces de gaze intestinale, diareei si/sau constipatie.
- al durerii, tulburarilor de tranzit si disconfortului intestinal, datorate tulburarilor functionale ale tractului intestinal.
Combinatie de substante in medicamente antihemoroidale:
-Tratamentul simptomatic al fisurilor, in special în cazul crizei hemoroidale( datorita efecului anestezic local)
Reactii adverse posibile:
- Hipersensibilitate
- Reactii cutanate
- Presincopa/sincopa
Profil de siguranta:
Este necesar acordul medicului in cazul unor afectiuni preexistente cronice.A se consulta medicul in cazul in care simptomele persista sau se accentueaza.
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului – platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Lee HT, Kim BJ: Trimebutine as a modulator of gastrointestinal motility. Arch Pharm Res. 2011 Jun;34(6):861-4
Radulovic M, Anand P, Korsten MA, Gong B: Targeting Ion Channels: An Important Therapeutic Implication in Gastrointestinal Dysmotility in Patients With Spinal Cord Injury. J Neurogastroenterol Motil. 2015 Oct 1;21(4):494-502.
Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona