Definitie:
Meloxicam este o substanta antiinflamatoare ce apartine clasei antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS).
Medicamentele ce contin meloxicam sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, oxicami.
Actiune farmacologica:
Meloxicamul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) din clasa acizilor enolici (familia oxicamilor) cu proprietati antiinflamatoare, analgezice si antipiretice.
Mecanismul de actiune consta in inhibarea sintezei prostaglandinelor, cu rol in aparitia procesului inflamator.
Indicatii terapeutice:
Formele farmaceutice precum supozitoarele si comprimatele sunt utilizate in:
- tratamentul simptomatic de scurta durata al exacerbarilor din boala artrozica
- tratamentul simptomatic de lunga durata al poliartritei reumatoide sau spondilitei anchilozante
Meloxicam sub forma injectabila este utilizat in tratamentul simptomatic, de scurta durata al poliartritei reumatoide exacerbate acute si al spondilitei anchilozante atunci cand tratamentul nu poate fi administrat pe cale orala sau rectala.
Reactii adverse:
Studiile clinice si datele epidemiologice sugereaza ca utilizarea unor AINS (in special in doze mari si tratament de lunga durata) poate fi asociata cu o mica crestere a riscului de evenimente trombotice (de exemplu infarct miocardic sau accident vascular cerebral).
Asociat tratamentului cu AINS, au fost raportate edem, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca. Reactiile adverse observate cel mai frecvent sunt de natura gastro-intestinala. Pot sa apara, in special la varstnici ulcerul peptic, perforatia sau hemoragia gastro-intestinala, uneori letala. Dupa administrare s-au raportat: greata, varsaturi, diaree, flatulenta, constipatie, dispepsie, dureri abdominale, melena, hematemeza, stomatita ulcerativa, exacerbari ale colitei si bolii Crohn.
Mai putin frecvent s-a observat gastrita.
A se consulta prospectul produsului ce contine meloxicam pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona