Definitie:
Metformin este o substanta utilizata pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta faceparte din clasa de medicamente numite biguanide.
Medicamentele care contin metformin sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: antidiabetice orale, biguanide.
Actiune farmacologica:
Metformin ajuta la scaderea nivelului glucozei in sange pana la valori normale.
In cazul adultilor supraponderali, administrarea de metformin o perioada lunga de timp poate ajuta la scaderea riscului de aparitie a complicatiilor diabetului zaharat. Administrarea de metformin poate fi asociata fie cu o stabilizare a greutatii sau cu o usoara scadere in greutate.
Indicatii terapeutice:
Tratamentul diabetului zaharat tip 2
Reactii adverse:
Metformin poate cauza o reactie adversa foarte rara, dar foarte grava, numita acidoza lactica. Daca se intampla acest lucru, pacientul trebuie sa se adreseze imediat unui medic sau celui mai apropiat spital, deoarece acidoza lactica poate duce la coma.
Reactii adverse foarte frecvente
- tulburari digestive, cum sunt senzatie de rau (greata), stare de rau (varsaturi), diaree, dureri de burta (durere abdominala) si pierderea poftei de mancare. Aceste reactii adverse apar cel mai frecvent in special la inceputul tratamentului.
Reactii adverse frecvente
- modificari ale gustului.
Reactii adverse foarte rare
- reactii cutanate cum sunt roseata a pielii (eritem), mancarimi sau eruptie pe piele asociata cu mancarimi (urticarie).
- concentratie redusa de vitamina B12 in sange.
- valori anormale ale testelor functiei ficatului sau hepatita (inflamatia ficatului; aceasta poate determina oboseala, pierderea poftei de mancare, scadere in greutate, cu sau fara ingalbenirea pielii sau a albului ochilor). Daca apar aceste reactii trebuie contactat medicul.
Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor este recomandat sa se citeasca prospectul medicamentului care contine metformin.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona