Nicotina (substanța activă)

Definitie si incadrare:

Nicotina provine din speciile genului Nicotiana, care sunt plante din care se obtine tutunul din familia Solanaceae. Plantele de tutun au aparut in America de Sud inainte de a se raspandi in America de Nord, Africa si Australia.

Medicamentele care contin nicotina sunt incadrare in grupa farmacoterapeutica: medicamente utilizate in tratamentul dependentei de nicotina.

Efecte farmacologice:

Nicotina creeaza o senzatie temporara de bine si relaxare si creste ritmul cardiac si cantitatea de oxigen pe care o utilizeaza inima. Pe masura ce nicotina patrunde in organism, provoaca o crestere a nivelului endorfinelor (numite si hormonii fericirii), care sunt substante chimice care ajuta la ameliorarea stresului si a durerii si la imbunatatirea dispozitiei.
Corpul absoarbe rapid nicotina in sange, astfel incat sa poata ajunge la creier. Nivelurile de nicotina atinge apogeul rapid dupa intrarea in organism, astfel incat sentimentele de recompensa sunt de scurta durata. Acest lucru poate crea un ciclu al dependentei.
Nicotina creste, de asemenea, nivelul de dopamina, un neurotransmitator care face parte din sistemul de recompensa al creierului si creeaza sentimente de placere si recompensa. Eliberarea de dopamina intareste comportamentul unei persoane de a administra nicotina.
Utilizarea frecventa a nicotinei creeaza schimbari in modul in care functioneaza creierul in legatura cu autocontrolul, stresul si invatarea. Schimbarile pe termen lung pot duce la simptome de dependenta si de sevraj atunci cand o persoana nu fumeaza.
Nicotina poate imbunatati temporar concentrarea si memoria. Cu toate acestea, fumatul pe termen lung al tigarilor se poate asocia cu o scadere a capacitatii cognitive si un risc crescut de aparitie a bolii Alzheimer. Prin urmare, orice beneficii pe termen scurt asupra functiei cognitive nu depasesc riscurile pe termen lung ale consumului de nicotina.
Cand oamenii inceteaza sa mai foloseasca nicotina, pot prezenta simptome de sevraj care le afecteaza atentia sau memoria. Oprirea unui consum sever de nicotina poate duce, de asemenea, la tulburari de somn.

Mecanismul dependentei de nicotina:

Intreruperea brusca a consumului de produse continand tutun dupa o perioada de utilizare indelungata se asociaza cu simptome caracteristice sindromului de intrerupere. Prin simptome sindromului de intrerupere se inteleg cel putin 4 din urmatoarele simptome: disforie sau melancolie, insomnie, iritabilitate, frustrare sau furie, anxietate, dificultati de concentrare, agitatie sau nerabdare, bradicardie, apetit crescut sau cresteri in greutate.

Simptome clinice importante aparute la suprimarea cantitatii uzuale de nicotina includ necesitatea exagerata de administrare de nicotina.

Indicatii:

Produsele farmaceutice care contin nicotina ce au rol de substitutie in terapia anti-fumat si pot fi utilizate pentru:

- vindecarea dependentei de fumat pentru fumatorii care intentioneaza sa se lase de fumat;
- pentru abstinenta temporara in perioadele in care consumul tigarilor este imposibil sau nu este de dorit;
- reducerea consumului de tigari la fumatorii care nu doresc sa se lase de fumat sau care nu pot sa se lase de fumat.
In mod normal, consilierea si sprijinul imbunatatesc rata de succes.

Reactii adverse:

Nicotina poate afecta diferite sisteme din organism si poate provoca:
- ameteli 
- tulburari de somn
- modificari ale fluxului sanguin
- dureri de cap
- risc crescut de coagulare a sangelui
- cresterea tensiunii arteriale
- modificari ale ritmului cardiac
- dificultati de respiratie
- ulcer peptic
- diaree
- greata
- gura uscata
- tremuraturi
- dureri articulare
- indigestie sau arsuri la stomac
Anumite produse cu nicotina pot avea si efecte secundare specifice. Potrivit Sursei de incredere ale Societatii Americane de Cancer, efectele secundare ale plasturilor cu nicotina includ:
- iritatie de piele
- batai rapide ale inimii
- ameteala
- probleme de somn
- dureri de cap
- greata
- dureri musculare sau rigiditate
O bataie accelerata a inimii poate insemna ca doza de nicotina este prea mare, iar oamenii pot discuta cu un profesionist din domeniul sanatatii despre reducerea dozei.

Efectele secundare ale gumei de nicotina pot include:
- gust neplacut in gura
- iritatia gatului
- afte bucale
- sughitul
- greata
- disconfort maxilar
- batai rapide ale inimii

Profil de siguranta:

Este necesar acordul medicului in cazul unor afectiuni preexistente cronice.A se consulta medicul in cazul in care simptomele persista sau se accentueaza.

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Debra Rose Wilson, Everything you need to know about nicotine, Medical News Today official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 07-12-2022

Produse care contin Nicotina

Medicamente(7)

Vezi Politica de confidentialitate date personale