Definitie si incadrare:
Nitroglicerina este un medicament vasodilatator utilizat in primul rand pentru ameliorarea durerii din angina pectorala.
Medicamentele care contin nitroglicerina sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica:
- coronarodilatatoare, nitrati organici- formele farmaceutice cu administrare orala
- vasodilatatoare utilizate in afectiuni cardiace, nitrati organici- formele farmaceutice cu administrare transdermica
Mecanism de actiune si actiune farmacologica:
Ca si in cazul altor nitrati utilizati pentru a trata durerea toracica anginoasa, nitroglicerina se transforma in oxid nitric in organism. Oxidul nitric activeaza apoi enzima guanilil ciclaza, care transforma guanozin trifosfat (GTP) in guanozin 3',5'-monofosfat (cGMP) in muschiul neted vascular si in alte tesuturi. cGMP activeaza apoi multe fosforilari dependente de protein kinaza, ceea ce mareste recaptarea calciului in reticulul sarcoplasmatic, creste calciul extracelular si deschide canalul de potasiu dependent de calciu. Acest lucru duce in cele din urma la defosforilarea lanturilor usoare de miozina in fibrele musculare netede. Aceasta activitate determina relaxarea muschiului neted din vasele de sange, rezultand efectul vasodilatator dorit.
Secundar vasodilatatiei are loc scaderea tensiunii arteriale si scaderea efortului cardiac si a nevoii de oxigen a inimii.
Indicatii terapeutice:
- tratamentul curativ al crizelor de angina pectorala
- profilaxia imediata a crizelor mai ales in angina de efort fizic sau stres psihic identificate anterior ca factori care pot provoca o criza
- tratament adjuvant in cazurile acute de insuficienta cardiaca stanga (astm cardiac)
- prevenirea spasmului coronarian indus de cateterismul cardiac in timpul coronarografiei
Reactii adverse:
Nitroglicerina are multe efecte adverse semnificative, majoritatea rezultand din efectele vasodilatatoare ale medicamentului. Acestea includ:
- Ameteala
- Slabiciune
- Palpitatii
- Vertij
- Dureri de cap
- Greata
- Varsaturi
- Diaforeza
- Sincopa
Multe dintre aceste efecte adverse sunt secundare efectelor hipotensive ale nitroglicerinei. Pacientii pot raporta simptome de hipotensiune ortostatica, care se manifesta ca ameteli, slabiciune, palpitatii si vertij. Unii pacienti pot fi mai sensibili la hipotensiunea cauzata de nitrati, ceea ce poate duce la greata, varsaturi, diaforeza, paloare si colaps chiar si la doze terapeutice. Au existat, de asemenea, rapoarte de inrosire a fetei, dermatita exfoliativa si eruptii cutanate cauzate de medicamente la unii pacienti care iau nitroglicerina. Durerile de cap pot fi severe, pulsatile si persistente si pot aparea imediat dupa utilizare.
Sincopa este cel mai periculos efect advers si poate duce la caderi si raniri.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I
Kyle H. Kim; Connor C. Kerndt; Ghufran Adnan; Derek J. Schaller, Nitroglycerin, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan, NIH official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona