Definitie:
Olmesartan este un antagonist al receptorilor de angiotensina II (tipul AT1).
Medicamentele care contin olmesartan sunt incadrate in clasele farmacoterapeutice:
- Antagonisti ai angiotensinei II
- Antagonisti de angiotensina II, blocante ale canalelor de calciu si diuretice
- ntagonisti ai angiotensinei II si blocante ale canalelor de calciu
Actiune farmacologice:
Olmesartanul se presupune ca blocheaza toate actiunile angiotensinei II mediate de catre receptorii AT1, indiferent de sursa sau calea de sinteza a angiotensinei II. Antagonizarea selectiva a receptorilor angiotensinei II (AT1) de catre olmesartan determina cresterea concentratiilor plasmatice ale reninei, angiotensinei I si II si o oarecare scadere a concentratiilor plasmatice ale aldosteronului.
Angiotensina II este principalul hormon vasoactiv al sistemului renina-angiotensina-aldosteron si are un rol important in fiziopatologia hipertensiunii arteriale prin intermediul receptorilor de tip 1 (AT1).
La pacientii cu hipertensiune arteriala, olmesartanul medoxomil determina o scadere a tensiunii arteriale de lunga durata, dependenta de doza.
Indicatii terapeutice:
Tratamentul hipertensiunii arteriale
Reactii adverse:
Cele mai frecvente reactii adverse raportate in timpul tratamentului cu olmesartan sunt cefaleea (7,7%), simptome asemanatoare gripei (4,0%) si ameteli (3,7%).
In studiile de monoterapie controlate placebo, singura reactie adversa medicamentoasa care a putut fi relationata fara echivoc cu tratamentul a fost ameteala (incidenta de 2,5% la olmesartan medoxomil si de 0,9% la placebo).
Incidenta a fost oarecum mai mare la olmesartan medoxomil comparativ cu placebo pentru hipertrigliceridemie (2,0% fata de 1,1%) si pentru cresterea creatinfosfokinazei (1,3% fata de 0,7%).
A se consulta prospectul produsului ce contine olmesartan pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately