Perindopril (substanța activă)

Definitie: 

Perindopril este o substanta care inhiba enzima de conversie a angiotensinei.

Medicamentele care contin perindopril sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: medicamente active pe sistemul renina angiotensina; inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei.

 

Actiune farmacologica:

Perindoprilul este un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) care transforma angiotensina I in angiotensina II. Enzima de conversie sau kinaza este o exopeptidaza care permite conversia angiotensinei I in angiotensina vasoconstrictoare II dar produce si degradarea bradikininei, o substanta vasodilatatoare, in heptapeptida inactiva. Inhibarea ECA determina o reducere a angiotensinei II din plasma, care conduce la cresterea activitatii reninei plasmatice (prin inhibarea feedback-ului negativ al eliberarii de renina) si scade secretia de aldosteron. Deoarece ECA inactiveaza bradikinina, inhibarea ECA determina, de asemenea, cresterea activitatii sistemului kinina-kalikreina circulant si local (si astfel activarea sistemului prostaglandinelor). Este posibil ca acest mecanism sa contribuie la actiunea IECA de scadere a tensiunii arteriale si este responsabil partial pentru anumite reactii adverse (de exemplu, tuse).

Perindoprilul actioneaza prin metabolitul sau activ, perindoprilat.

 

Indicatii terapeutice:

Hipertensiune arteriala:
- Tratamentul hipertensiunii arteriale.

Insuficienta cardiaca:
- Tratamentul insuficientei cardiace simptomatice.

Preventia recurentei accidentului vascular cerebral:
- Preventia recurentei accidentului vascular cerebral in asociere cu indapamida la pacientii cu un istoric de boala cerebrovasculara.

Boala coronariana stabila:
- Reducerea riscului de evenimente cardiace la pacientii cu un istoric de infarct miocardic si/sau revascularizare.

 

Reactii adverse:

Profilul de siguranta al perindoprilului este comparabil cu profilul de siguranta al IECA.

Cele mai frecvente evenimente adverse observate pentru perindopril si raportate in studiile clinice sunt: ameteli, cefalee, parestezii, vertij, tulburari de vedere, tinitus, hipotensiune arteriala, tuse, dispnee, dureri abdominale, constipatie, diaree, disgeuzie, dispepsie, greata, varsaturi, prurit, eruptie cutanata tranzitorie, crampe musculare si astenie.

A se consulta prospectul produsului ce contine perindopril pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 13-03-2024

Medicamente care contin Perindopril

Medicamente(30)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale