Piracetam (substanța activă)

Definitie:

Piracetam este un derivat ciclic al acidului gama-aminobutiric (GABA), cu efect psihostimulant si nootrop.

Medicamentele care contin piracetam se incadreaza in clasa farmacoterapeutica: psihoanaleptice, psihostimulante, medicamente utilizate in ADHD si nootrope, alte psihostimulante si nootrope.

 

Actiune farmacologica:

Mecanism de actiune:

Piracetamul se leaga dependent de doza de capatul polar al membranelor fosfolipidice, determinand refacerea structurii lamelare membranare, caracterizata prin formarea complexelor medicament-fosfolipid mobile. Aceasta determina probabil stabilitate membranara imbunatatita, permitand proteinelor membranare si transmembranare sa-si mentina sau sa-si recupereze structura tri-dimensionala sau conformatia esentiale pentru exercitarea functiilor. Piracetam are efecte la nivel neuronal si vascular.

• Efecte neuronale
La nivelul neuronului, piracetamul actioneaza la nivelul membranei prin mai multe mecanisme. Piracetamul stimuleaza functiile implicate in procesele cognitive precum invatarea, memoria, atentia si vigilenta, atat la subiectii normali cat si in deficitele
cognitive, fara sa apara efecte sedative sau psihostimulante. La animale si la om, dupa diferite evenimente cu potential nociv la nivel cerebral, cum sunt hipoxie, intoxicatii si terapie electroconvulsivanta piracetamul protejeaza si reface capacitatile cognitive. Protejeaza impotriva modificarilor functiei si performantelor cerebrale induse de hipoxie, conform evaluarii electroencefalografice (EEG) si psihometrice.

• Efecte vasculare
Piracetamul isi exercita efectele reologice la nivelul trombocitelor, eritrocitelor si peretilor vaselor sanguine prin cresterea deformabilitatii eritrocitelor si scaderea agregabilitatii plachetare, a adeziunii eritrocitelor la peretii vaselor de sange si a vasospasmului capilar.

 

Indicatii terapeutice:

- Tratamentul simptomatic in cadrul sindromului psiho-organic ale carui caracteristici, ameliorate prin tratament, sunt pierdere de memorie, tulburari de atentie si apatie.

- Tratamentul miocloniilor de origine corticala, in monoterapie sau in tratament asociat.

- Tratamentul simptomatic al vertijului si al bolilor insotite de tulburari vestibulare (cu exceptia celor asociate cu tulburari vasomotorii si boli psihice).

- Tratament adjuvant in dislexie, la copii cu greutate mai mare de 30 kg (incepand cu varsta de 8 ani), in asociere cu logoterapia.

 

Reactii adverse:

Tulburari hematologice si limfatice
Cu frecventa necunoscuta: tulburari hemoragice.

Tulburari ale sistemului imunitar
Cu frecventa necunoscuta: reactie anafilactoida, reactii de hipersensibilitate.

Tulburari psihice
Frecvente: nervozitate.
Mai putin frecvente: depresie.
Cu frecventa necunoscuta: agitatie, anxietate, confuzie, halucinatii.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: hiperkinezie.
Mai putin frecvente: somnolenta.
Cu frecventa necunoscuta: ataxie, tulburari ale echilibrului, agravarea epilepsiei, cefalee, insomnie.

Tulburari acustice si vestibulare
Cu frecventa necunoscuta: vertij.

Tulburari gastro-intestinale
Cu frecventa necunoscuta: dureri abdominale, dureri epigastrice, diaree, greata, varsaturi.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:
Cu frecventa necunoscuta: angioedem, dermatita, prurit, urticarie. 

Pentru lista completa a reactiilor adverse si a restrictiilor este recomandat sa se citeasca prospectul medicamentului care contine piracetam.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 26-10-2023

Medicamente care contin Piracetam

Medicamente(5)

Vezi Politica de confidentialitate date personale