Posaconazol (substanța activă)

Definitie:

Posaconazolul esteo substanta antimicotica si este utilizat pentru prevenirea si tratarea mai multor infectii fungice diferite.

Medicamentele care contin posaconazol se incadreaza in clasa farmacoterapeutica: antimicotice de uz sistemic, derivati de triazol.

 

Actiune farmacologica:

Posaconazol actioneaza prin distrugerea sau oprirea dezvoltarii unor tipuri de ciuperci (fungi) care pot determina infectii. 

S-a demonstrat in vitro faptul ca posaconazolul este activ impotriva urmatoarelor microorganisme:

- specii de Aspergillus (Aspergillus fumigatus, A. flavus, A. terreus, A. nidulans, A. niger, A. ustus)

- specii de Candida (Candida albicans, C. glabrata, C. krusei, C. parapsilosis, C. tropicalis, C. dubliniensis, C. famata, C. inconspicua, C. lipolytica, C. norvegensis, C. pseudotropicalis)

- Coccidioides immitis

- Fonsecaea pedrosoi

- specii de Fusarium, Rhizomucor, Mucor si Rhizopus.

Datele de microbiologie sugereaza ca posaconazolul este activ impotriva Rhizomucor, Mucor, si Rhizopus; cu toate acestea, datele clinice sunt in prezent prea limitate pentru a evalua eficacitatea posaconazolului impotriva acestor agenti cauzali.

 

Indicatii terapeutice:

Posaconazol este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii fungice:
- Aspergiloza invaziva;
- Fusarioza la pacientii cu boala rezistenta la amfotericina B sau la pacienti care nu tolereaza amfotericina B;
- Cromoblastomicoza si micetom la pacientii cu boala rezistenta la itraconazol sau la pacienti care nu tolereaza itraconazolul;
- Coccidioidomicoza la pacienti cu boala rezistenta la amfotericina B, itraconazol sau fluconazol sau la pacienti care nu tolereaza aceste medicamente.
Caracterul rezistent al bolii este definit ca progresie a infectiei sau ca lipsa de ameliorare dupa minim 7 zile de tratament antifungic eficient la doze terapeutice.
Posaconazolul poate fi indicat si pentru profilaxia infectiilor fungice sistemice la urmatorii pacienti:
- Pacienti care primesc chimioterapie pentru inducerea remisiunii in leucemia mielocitara acuta sau in sindroamele mielodisplazice, la care este de asteptat aparitia neutropeniei prelungite si care prezinta un risc crescut de aparitie a infectiilor fungice sistemice;
- Primitorii unui transplant de celule stem hematopoetice, care sunt in tratament imunosupresor in doze mari pentru prevenirea bolii grefa contra gazda si care prezinta un risc crescut de aparitie a infectiilor fungice sistemice.

 

Reactii adverse:

Reactii adverse grave
Pacientul trebuie sa se adreseze medicului, farmacistului sau asistentei medicale daca observa oricare dintre urmatoarele reactii adverse grave - este posibil sa fie necesar tratament medical de urgenta:
- greata sau varsaturi (senzatie sau stare de rau), diaree
- semne de afectiuni ale ficatului - acestea includ ingalbenirea pielii sau a albului ochilor, urina neobisnuit de inchisa la culoare sau scaun deschis la culoare, varsaturi fara motiv, afectiuni ale stomacului, pierderea apetitului sau oboseala neobisnuita sau slabiciune, cresterea valorilor enzimelor ficatului evidentiata prin analize de sange
- reactie alergica

Alte reactii adverse
Pacientul trebuie sa se adreseze, farmacistului sau asistentei medicale daca observa oricare dintre urmatoarele reactii adverse:

Frecvente
- modificarea valorilor sarurilor din sange evidentiate la analizele de sange - semnele includ stare de confuzie sau slabiciunea
- senzatii anormale la nivelul pielii, cum sunt amorteala, furnicaturi, mancarimi, intepaturi sau arsuri
- dureri de cap
- valori scazute ale potasiului - evidentiate la analizele de sange
- valori scazute ale magneziului - evidentiate la analizele de sange
- tensiune arteriala mare
- pierderea poftei de mancare, dureri de stomac sau tulburari gastrice, gaze in exces, uscaciunea gurii, modificari ale gustului
- arsuri la stomac (o senzatie de arsura in piept care urca la nivelul gatului)
- valori scazute ale ,,neutrofilelor", un tip de globule albe din sange (neutropenie) 
- febra
- senzatie de slabiciune, ameteala, oboseala sau somnolenta
- eruptie trecatoare pe piele
- mancarimi
- constipatie
- disconfort la nivelul rectului

A se consulta prospectul produsului ce contine posaconazol pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 23-11-2023

Medicamente care contin Posaconazol

Medicamente(1)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale