Pramipexol (substanța activă)

Definitie:

Pramipexolul este un agonist dopaminergic care amelioreaza deficitele motorii din boala Parkinson.

Medicamentele care contin pramipexol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: medicamente antiparkinsoniene, agonisti dopaminergici.

 

Actiune farmacologica:

Pramipexolul este un agonist dopaminergic care se leaga cu selectivitate si specificitate mare de subfamilia D2 a receptorilor pentru dopamina, avand o afinitate preponderenta pentru receptorii D3 si o activitate intrinseca totala. Pramipexolul amelioreaza deficitele motorii din boala Parkinson prin stimularea receptorilor dopaminergici din nucleul striat. Studiile la animale de laborator au demonstrat ca pramipexolul inhiba sinteza, eliberarea si turnover-ul dopaminei.
Mecanismul de actiune al pramipexolului ca tratament al Sindromului picioarelor nelinistite nu este cunoscut. Dovezi neurofarmacologice sugereaza in principal implicarea sistemului dopaminergic. 

 

Indicatii terapeutice:

Pramipexolul este indicat in tratamentul semnelor si simptomelor formei idiopatice a bolii Parkinson, in monoterapie (fara levodopa) sau in asociere cu levodopa, adica pe tot parcursul bolii, pana in stadiile avansate cand eficacitatea tratamentului cu levodopa scade sau nu persista si apar variatii ale efectului terapeutic (fluctuatii de tip sfarsit de doza sau "on-off").

Pramipexolul este indicat la adulti pentru tratamentul simptomatic al Sindromului picioarelor nelinistite de natura idiopatica, moderat pana la sever.

 

Reactii adverse:

Cele mai frecvente reactii adverse la pacientii cu boala Parkinson
Cele mai frecvente reactii adverse raportate la pacientii cu boala Parkinson, intalnite mai des la cei tratati cu pramipexol decat la cei carora li s-a administrat placebo, au fost greata, diskinezie, hipotensiune arteriala, ameteli, somnolenta, insomnie, constipatie, halucinatii, cefalee si oboseala.
Incidenta somnolentei este crescuta la doze mai mari de 1,5 mg sare de pramipexol /zi .
In cazul asocierii cu levodopa, reactia adversa cea mai frecventa a fost diskinezia. La inceputul tratamentului poate sa apara hipotensiune arteriala, in special daca doza de pramipexol este crescuta prea repede. 

Sindromul picioarelor nelinistite, cele mai frecvente reactii adverse
Cele mai frecvente reactii adverse raportate la pacientii cu sindromul picioarelor nelinistite tratati cu pramipexol au fost greata, cefalee, ameteli si fatigabilitate. Greata si fatigabilitatea au fost raportate mai des la femeile tratate cu pramipexol comparativ cu barbatii. 

A se consulta prospectul produsului ce contine pramipexol pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Mediately platforma online oficiala

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 31-01-2024

Medicamente care contin Pramipexol

Medicamente(10)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale