Definitie:
Progesteronul este un hormon sexual steroid produs in mod natural de catre ovare, placenta si glandele suprarenale.
Medicamentele care contin progesteron sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica: hormoni sexuali si modulatori ai aparatului genital; progestative; derivati de (4) pregnen.
Actiune farmacodinamica:
Progesteronul continut de medicamente are proprietati farmacodinamice comparabile cu cele ale progesteronului natural, avand in special efecte: gestagene, antiestrogenice, antialdosteronice si slab antiandrogenice. Progesteronul este necesar pentru a creste receptivitatea endometriala in vederea implantarii unui embrion. Odata ce embrionul este implantat, progesteronul actioneaza pentru a mentine sarcina.
Indicatii terapeutice:
Preparate farmaceutice cu administrare orala
Tulburari datorate unei insuficiente a secretiei de progesteron:
- cicluri neregulate, datorate unor tulburari de ovulatie (cicluri anovulatorii sau anovulatie);
- sindrom premenstrual;
- mastopatii benigne;
- pre-menopauza.
De asemenea, este indicat in tratamentul de substitutie hormonala la menopauza (asociat tratamentului estrogenic).
Preparate farmaceutice cu administrare vaginala
- substitutie progesteronica in insuficienta de secretie ovariana sau in insuficienta totala de secretie a progesteronului la femeile ovarioprive (programe de donare de ovocite);
- suplimentarea fazei luteale in cursul ciclurilor de Fertilizare In Vitro (FIV);
- suplimentarea fazei luteale in cursul ciclurilor spontane sau induse, in caz de reducere a fertilitatii sau de sterilitate primara sau secundara, in special prin cicluri anovulatorii;
- in caz de amenintare de avort sau de prevenire a avorturilor habituale prin insuficienta de secretie luteala, pana in saptamana 12 de sarcina.
Preparate farmaceutice cu administrare injectabila
Formele injectabile de progesteron pot fi administrate la femeile adulte infertile care nu pot utiliza sau nu tolerează preparate vaginale și care au nevoie de suport luteal ca parte a programului de tratament desfășurat cu ajutorul tehnologiei de reproducere asistată.
Reactii adverse:
Administrare orala
In cazul administrarii orale reactiile adverse observate au fost: cefaleea, tulburarile gastro-intestinale, somnolenta, ameteli, icter colestatic, prurit, sangerari intercurente, amenoree, modificari ale ciclului.
Administrare vaginala
In cursul diferitelor studii clinice, nu a fost observata intoleranta locala (arsuri, leucoree sau prurit).
In cursul studiilor clinice cu dozele recomandate, nu a fost raportata nici o reactie adversa sistemica, in special somnolenta sau ameteli.
Administrare injectabila
Cele mai frecvente reactii adverse la medicament raportate pe durata tratamentului cu forme injectabile de progesteron pe perioada studiului clinic sunt reactiile la locul administrarii, tulburarile mamare si vulvo-vaginale.
A se consulta prospectul produsului ce contine progesteron pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately