Rifampicina (substanța activă)

Definitie:

Rifampicina este un chimioterapic antituberculos major, derivat semisintetic al rifamicinei B (antibiotic produs de Streptomyces mediterranei).

Medicamentele care contin rifampicina fac parte din clasa farmacoterapeutica: medicamente pentru tratamentul tuberculozei, antibiotice.

 

Actiune farmacologica:

Efectul bactericid se datoreaza inhibarii sintezei proteice. Antibioticul formeaza un complex stabil cu subnunitatea ss a ARN polimerazei dependenta de ADN, blocand consecutiv initierea procesului de formare a ARN (polimeraza ARN umana nu este afectata).

Rifampicina are actiune bactericida, fiind eficace indeosebi fata de germenii in diviziune rapida. De asemenea, este activa fata de germenii extracelulari si asupra celor cuprinsi in fagocite si patrunde in cazeumul tuberculos si in abcesele stafilococice.

Spectrul de actiune cuprinde micobacterii, coci gram-pozitiv si gram-negativ, bacterii enterice, chlamidii si poxvirusuri. Microorganismele sensibile la actiunea rifampicinei sunt: M. tuberculosis, M. kansasii, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis.
Antibioticul este activ si fata de tulpinile polirezistente-stafilococi rezistenti la benzilpenicilina si la meticilina si/sau vancomicina. Alti germeni sensibili la concentratii mici de rifampicina: Streptococcus pyogenes, S. pneumoniae, Enterococcus, Neisseria gonorrhoeae si N. meningitidis, Haemophilus influenzae, Clostridium difficile, Legionella pneumoniae. Unele tulpini de Klebsiella,
E. coli si Shigella sunt sensibile la concentratii mai mari de antibiotic.
Alte specii sensibile: Corynebacterium diphteriae, Haemophilus ducreyi, brucella.


Indicatii terapeutice:

- Tratamentul tuberculozei pulmonare si extrapulmonare. Este de ales in boala extensiva sau cavitara, in care se asociaza cu cel putin un antituberculos major, de regula izoniazida.
- Infectii cu M. avium complex (micobacterii necromogene din grupa a III-a Runyon) si M kansasii, sub toate formele lor existente.
Trebuie folosita numai in asociere cu alte chimioterapice antituberculoase conform Programului national antituberculos.
- Rifampicina este un antibiotic rezervat tratamentului tuberculozei.


In situatii de exceptie poate fi folosita curativ in:
- infectii determinate de microorganisme sensibile, cum sunt stafilococul auriu sau S. epidermidis, inclusiv germenii rezistenti la meticilina.
- lepra, forma lepromatoasa sau tuberculoida, in asociatie cu un alt medicament antilepros.
- infectii determinate de enterococi, pneumonia cu Legionella ( se asociaza cu eritromicina).
Este de asemenea, indicata pentru profilaxia meningitei meningococice pentru sterilizarea purtatorilor asimptomatici.

 

Reactii adverse:

Rifampicina administrata cronic provoaca frecvent cresterea enzimelor hepatice. La mai putin de 1% din pacienti au aparut hepatita si icter, de regula usoara si reversibila la oprirea tratamentului.
Afectiunile hepatice preexistente, alcoolismul, varsta inaintata, asocierea cu alte medicamente cu potential hepatotoxic poate creste riscul afectarii ficatului.
Nu se recomanda asocierea cu izoniazida la pacienti cu afectiuni hepatice.
Alte reactii adverse constau in tulburari digestive (greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree), eruptii alergice, prurit, febra, leucopenie, tulburari ale sistemului nervos central (oboseala, somnolenta, cefalee, ameteli, confuzie).
Sunt posibile reactii de hipersensibilitate, mai frecvente in conditiile folosirii intermitente, sindrom asemanator infectiei cu virus gripal, rareori nefrita intestinala, trombocitopenie, anemie hemolitica, soc.
Au fost semnalate cateva cazuri de insuficienta renala acuta, datorata unei necroze tubulare sau unei nefrite interstitiale.
S-au semnalat si cazuri de trombocitopenie cu sau fara purpura, reversibila daca oprirea tratamentului se face imediat dupa aparitia purpurei.
Rifampicina coloreaza in rosu urina, sputa si saliva. De asemenea, poate colora lentilele de contact.

A se consulta prospectul produsului ce contine rifampicina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 15-01-2024

Medicamente care contin Rifampicina

Medicamente(1)

Vezi Politica de confidentialitate date personale