Semaglutida (substanța activă)

Definitie

Semaglutida este un analog GLP-1, cu structura identica in proportie de 94% cu GLP-1 uman.

Medicamentele care contin semaglutida sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: medicamente utilizate in diabetul zaharat, analogi ai peptidei 1, asemanatoare glucagonului (GLP-1).

 

Actiune farmacologica

Semaglutida actioneaza ca agonist al receptorului GLP-1 ce se leaga selectiv si activeaza receptorul GLP-1, tinta pentru GLP-1 endogen.

GLP-1 este un hormon fiziologic, cu multiple actiuni in reglarea glicemiei si apetitului, si cu efecte asupra sistemului cardiovascular.
Actiuni ce tin de reglarea glicemiei si apetitului sunt mediate in mod specific prin receptorii GLP-1 de la nivelul pancreasului si creierului. Semaglutida reduce glicemia, intr-un mod dependent de concentratia plasmatica de glucoza, prin stimularea secretiei de insulina si prin reducerea secretiei de glucagon, atunci cand glicemia are valori mari. Mecanismul de scadere a concentratiei de glucoza din sange implica, de asemena, o usoara incetinire a evacuarii gastrice in faza postprandiala precoce. In caz de hipoglicemie, semaglutida reduce secretia de insulina si nu inhiba secretia de glucagon.
Semaglutida reduce greutatea corporala si masa de tesut adipos printr-un aport energetic redus, implicand un apetit general redus. In plus, semaglutida scade preferinta pentru alimentele bogate in grasimi.
Receptorii GLP-1 sunt, de asemenea, exprimati la nivelul cordului, sistemului vascular, sistemului imunitar si rinichilor. In studiile clinice, semaglutida a avut un efect benefic asupra concentratiilor plasmatice ale lipidelor, a scazut tensiunea arteriala sistolica si a limitat inflamatia. In studiile efectuate la animale, semaglutida a redus dezvoltarea aterosclerozei prin impiedicarea progresiei placii la nivelul aortei si prin reducerea inflamatiei la nivelul placii.

 

Indicatii 

Semaglutida este indicata pentru tratamentul adultilor cu diabet zaharat de tip 2 insuficient controlat, ca tratament adjuvant la dieta si exercitii fizice:

- sub forma de monoterapie atunci cand administrarea de metformin este considerata inadecvata din cauza intolerantei sau contraindicatiilor

- in asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul diabetului zaharat

 

Reactii adverse

In timpul studiilor clinice, cele mai frecvente reactii adverse raportate au fost tulburarile gastrointestinale, inclusiv greata (foarte frecventa), diareea (foarte frecventa) si varsaturile (frecvente). In general, severitatea acestor reactii a fost usoara sau moderata si reactiile au fost de durata scurta.

A se consulta prospectul produsului ce contine semaglutida pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

 

 

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 30-09-2024

Medicamente care contin Semaglutida

Medicamente(3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale