Definitie si incadrare:
Solutia izotonica de clorura de sodiu (sare) este o solutie preparata din apa sterila si clorura de sodiu , cu o concentratie de 0,9%.
Medicamentele care contin solutie izotonica de clorura de sodiu sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica : solventi, agenti pentru dilutie, preparate fara actiune terapeutica
Termenul de izotonic se refera la caracterul unui lichid sau al unei solutii de a avea o presiune osmotica egala cu aceea a unei alte solutii de referinta precum serul sanguin. Practic, concentratia in sare este egala cu cea din lichidele intracelulare si din serului sangvin, acest fapt contribuind la o buna toleranta a acestuia.
Proprietatile serului fiziologic:
Serul fiziologic este un lichid incolor, steril, are un PH si o presiune osmotica identica cu plasma sangvina. Datorita compatibilitatii cu fluidele organismului are multiple utilizari.
Utilizarile serului fiziologic:
Terapie cu aerosoli
Serul fiziologic poate fi utilizat ca atare sau ca solvent pentru anumite substante administrate prin nebulizare. Prin procesul de nebulizare se produce dispersarea substantei in particule foarte fine. Acestea au o biodisponibilitate mai mare si confera un efect terapeutic mai bun.
Toaletarea nasului
Serul fiziologic poate fi utilizat pentru igiena zilnica a nasului, atat a sugarilor, cat si a adultilor. Acesta are rolul de a favoriza eliminarea mucozitatilor. In plus, are si efect decongestionant.
Toaletarea ochilor
Serul fiziologic, datorita faptului ca este o solutie izotonica si sterila, poate fi utilizat si in igiena locla a ochilor, pentru curatarea secretiilor.
Curatarea ranilor
Datorita compatibilitatii foarte bune cu tesuturile si sterilitatii, este utilizat in mediul spitalicesc pentru curatarea ranilor, anterior tratamentului local medicamentos.
Restabilirea echilibrului hidric al organismului
Serul fiziologic poate fi administrat in mediul clinic, perfuzabil , in caz de sangerari abundente, cazuri de deshidratare severa sau infectii severe, pentru a restabili echilibrul lichidelor din organism.
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona