Definitie:
Simvastatina este o substanta hipolipemianta, un inhibitor al HMG-CoA reductazei, o enzima implicata in biosinteza colesterolului.
Medicamentele care contin simvastatina sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: medicamente hipolipidemiante, hipocolesterolemiante,
hipotrigliceridemiante, inhibitoare ale HMG-CoA reductazei.
Actiune farmacologica:
Mecanism de actiune: Simvastatina este hidrolizata la nivel hepatic la forma activa de beta-hidroxiacid, care inhiba HMG-CoA reductaza. Aceasta enzima catalizeaza conversia HMG-CoA reductazei la mevalonat, o etapa precoce in biosinteza colesterolului.
S-a demonstrat ca simvastatina a determinat atat scaderea concentratiilor plasmatice normale, cat si a celor crescute de colesterol LDL. Mecanismul efectului simvastatinei de scadere a concentratiilor de LDL poate fi datorata atat scaderii concentratiilor de VLDL-colesterol, cat si activarii receptorilor LDL, care conduce la scaderea cantitatii produse si a accelerarii catabolizarii LDL colesterolului. Tratamentul cu simvastatina are ca rezultat o scadere substantiala a apolipoproteinei-B.
In plus, simvastatina determina cresterea moderata a concentratiei plasmatice a HDL-colesterolului si scade concentratia plasmatica a trigliceridelor.
Ca rezultat al acestor modificari, scade raportul dintre colesterolul total si HDL colesterol, dar si raportul LDL si HDL colesterol.
Indicatii terapeutice:
Hipercolesterolemie:
-Tratamentul hipercolesterolemiei primare sau al dislipidemiei mixte, ca adjuvant al dietei, in cazul in care raspunsul la dieta si la alte masuri non-farmacologice (de exemplu exercitii fizice, scadere ponderala) nu este adecvat.
-Tratamentul hipercolesterolemiei familiale homozigote, ca adjuvant al dietei si a altor tratamente hipolipemiante sau cand aceste tratamente nu sunt adecvate.
Preventie cardiovasculara:
Scaderea mortalitatii cardiovasculare si a morbiditatii, la pacientii cu afectiune cardiovasculara aterosclerotica manifesta sau cu diabet zaharat, cu valori normale sau crescute ale colesterolului, ca adjuvant pentru corectarea altor factori de risc si a altor tratamente cardioprotective.
Reactii adverse:
Tulburari hematologice si limfatice
Rare: anemie.
Tulburari ale sistemului nervos
Rare: cefalee, parestezii, ameteala, neuropatie periferica.
Tulburari gastrointestinale
Rare: constipatie, dureri abdominale, flatulenta, dispepsie, diaree, greata, varsaturi, pancreatita.
Tulburari hepatobiliare
Rare: hepatita/icter
Foarte rare: insuficienta hepatica.
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Rare: eruptii cutanate tranzitorii, prurit, alopecie.
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Rare: miopatie, rabdomioliza, mialgie, crampe musculare
Foarte rare: afectiuni ale tendoanelor, uneori cu complicatii pana la ruperi.
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Rare: astenie
In cazuri rare, s-a semnalat un sindrom de hipersensibilitate aparent care a fost asociat cu unele dintre urmatoarele simptome: edem angioneurotic, sindrom asemanator celui din lupus, polimialgie reumatica, dermatomiozita, vasculita, trombocitopenie, eozinofilie, cresterea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), artrita si artralgie, urticarie, fotosensibilitate, febra, inrosire tranzitorie a tegumentelor cu senzatie de caldura, dispnee si stare de rau general.
Investigatii in scop de diagnostic
Rare: cresteri ale valorilor transaminazelor serice (alanin aminotransferaza, aspartat aminotransferaza, gama-glutamil transpeptidaza), cresteri ale fosfatazei alcaline si cresterea valorii CPK.
In cazul administrarii anumitor statine, au fost raportate urmatoarele evenimente adverse: tulburari ale somnului, incluzand insomnie si cosmaruri, pierderea memoriei, disfunctii sexuale, deprimare si in mod exceptional boala pulmonara interstitiala, mai ales in cazul tratamentului de lunga durata.
A se consulta prospectul produsului ce contine simvastatina pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Platforma online Mediately