Definitie si incadrare:
Sorafenib este o substanta cu actiune antineoplazica, inhibitoare a proteinkinazelor.
Medicamentele care contin sorafenib fac parte din clasa farmacoterapeutica: Inhibitori ai protein kinazelor, alţi agenţi antineoplazic.
Mecanism de actiune si actiune farmacologica:
Sorafenib actioneaza ca inhibitor kinazic cu tinta multipla, demonstrand proprietati atat antiproliferative cat si antiangiogenice in vitro si in vivo.
Sorafenib actioneaza ca inhibitor kinazic cu tinta multipla, reducand proliferarea celulelor tumorale in vitro. Sorafenib inhiba activitatea tintelor tumorale intracelulare si a celor prezente in vascularizatia tumorala.
Indicatii terapeutice:
Carcinom hepatocelular
Nexavar este indicat pentru tratamentul carcinomului hepatocelular (vezi pct. 5.1)
Carcinom cu celule renale
Nexavar este indicat pentru tratamentul pacientilor cu carcinom cu celule renale in stadiu avansat care nu au raspuns la terapia anterioara pe baza de interferon-alfa sau de interleukina-2 sau care nu se califica pentru aceste terapii.
Carcinom tiroidian diferentiat
Nexavar este indicat pentru tratamentul pacientilor cu carcinom tiroidian diferentiat (papilar/folicular/cu celule Hurthle) progresiv, local avansat sau metastatic, refractar la tratamentul cu iod radioactiv.
Reactii adverse:
Cele mai importante reactii adverse grave au fost infarctul miocardic / ischemia, perforatia gastro-intestinala, hepatita indusa de medicament, hemoragii si hipertensiune arteriala / crize hipertensive.
Cele mai frecvente reactii adverse au fost diareea, fatigabilitatea, alopecia, infectiile, reactia cutanata mana-picior (corespunde sindromului eritrodisestezic palmar plantar din MedDRA) si eruptia cutanata tranzitorie.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala
Lista de Medicamente Mediately
Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona