Sumatriptan (substanța activă)

Definitie:

Sumatriptanul este un agonist selectiv al receptorilor vasculari 5HT1, fara efect asupra celorlalti receptori 5HT.

Medicamentele care contin sumatriptan sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica:  Medicamente antimigrenoase, agonisti selectivi ai receptorilor 5HT1.

 

Actiune farmacologica:

Receptorii 5HT1 se gasesc predominant la nivelul vaselor sanguine craniene. La animale, sumatriptanul realizeaza constrictia selectiva a arterei carotide, care asigura irigarea atat a tesuturilor extracraniene cat si intracraniene, precum meningele. Dilatarea acestor vase se presupune a fi mecanismul patogen al migrenei la om. Studiile la animale au sugerat, de asemenea, ca sumatriptanul inhiba activitatea nervului trigemen. Ambele mecanisme (constrictia arterelor cerebrale si inhibarea activitatii nervului trigemen), pot contribui la realizarea efectului sumatriptanului la om. 

 

Indicatii terapeutice:

Tratamentul crizelor de migrena cu sau fara aura.

 

Reactii adverse:

Unele simptome raportate ca reactii adverse pot fi asociate migrenei.

Tulburari ale sistemului imunitar
Cu frecventa necunoscuta: reactii de hipersensibilitate variind de la hipersensibilitate cutanata (cum ar fi urticarie) pana la anafilaxie.

Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: Ameteli, somnolenta, tulburari de sensibilitate inclusiv parestezie si hipoestezie.
Cu frecventa necunoscuta: convulsii, desi unele au ararut la pacientii cu antecedente de epilepsie sau alte boli organice care predispun la aparitia convulsiilor. Exista cazuri raportate de convulsii la pacientii care nu au avut factori predispozanti. Tremor, distonie, nistagmus, scotoame.

Tulburari oculare
Cu frecventa necunoscuta: straluciri intermitente, diplopie, scaderea acuitatii vizuale. Pierderea vederii inclusiv cazuri ireversibile de defecte ale campului vizual. Totusi, tulburarile vizuale pot fi determinate chiar de atacul migrenos.

Tulburari cardiace
Cu frecventa necunoscuta: bradicardie, tahicardie, palpitatii, aritmii, modificari tranzitorii de tip ischemic pe EKG, spasm coronarian, angina pectorala, infarct miocardic.

Tulburari vasculare
Frecvente: cresteri ale tensiunii arteriale aparute imediat dupa tratament. Bufeuri. Cu frecventa necunoscuta: hipotensiune arteriala, fenomene Raynaud.

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale
Frecvente: Dispnee

Tulburari gastro-intestinale
Frecvente: greata si varsaturi au aparut la unii dintre pacienti, dar nu s-a stabilit o legatura certa cu administrarea de sumatriptan sau cu afectiuni de baza.
Cu frecventa necunoscuta: colita ischemica, diaree.

Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
Frecvente: senzatia de greutate (de obicei tranzitorie si poate avea intensitate mare si sa afecteze orice regiune a corpului, inclusiv la nivel toracic sau cervical). Mialgie.
Cu frecventa necunoscuta: rigiditate cervicala, artralgie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
Frecvente: durere, senzatie de caldura excesiva sau de rece, senzatie de presiune sau constrictie (aceste efecte de obicei sunt tranzitorii, de intensitate mare si sa afecteze orice regiune a corpului inclusiv la nivel toracic si cervical). Senzatie de slabiciune si oboseala (ambele efecte sunt in general tranzitorii si usoare pana la moderate ca intensitate).

Investigatii diagnostice:
Foarte rare: modificari minore ale testelor functiei hepatice, au fost observate ocazional.

Tulburari psihiatrice
Cu frecventa necunoscuta: anxietate

Tulburari ale pielii si a tesuturilor subcutanate
Cu frecventa necunoscuta: transpiratie abundenta

 

A se consulta prospectul produsului ce contine sumatriptan pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Platforma online Mediately

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 04-04-2024

Medicamente care contin Sumatriptan

Medicamente(4)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale