Definitie si incadrare:
Temozolomida este un agent alchilant administrat pe cale orala utilizat in mare parte in terapia tumorilor cerebrale maligne, inclusiv glioblastomul si astrocitomul.
Temozolomida este incadrata in grupa farmacoterapeutica: Agenti antineoplazici, alti agenti alchilanti.
Actiune farmacologica si mecanism de actiune:
Temozolomida este un derivat de imidazotetrazina similar cu dacarbazina, care actioneaza ca un agent alchilant perturband replicarea ADN-ului, provocand modificarea si legarea incrucisata a ADN-ului, inhiband astfel sinteza ADN-ului, ARN-ului si proteinelor si determinand moartea celulara (apoptoza) in celulele cu diviziune rapida. Temozolomida traverseaza rapid bariera hematoencefalica si este utilizata in terapia tumorilor cerebrale maligne.
Temozolomida a dovedit ca induce regresia tumorii si remisiile la pacientii cu astrocitom malign si glioblastom multiform.
Indicatii terapeutice:
Temozolomide este indicat in tratamentul:
- pacientilor cu glioblastom multiform nou diagnosticat, in asociere cu radioterapia (RT) si ulterior ca monoterapie
- copiilor de la varsta de trei ani, adolescentilor si adultilor cu glioame maligne, cum ar fi glioblastomul multiform sau astrocitomul anaplazic, recidivante sau progresiv dupa terapia standard.
Reactii adverse:
La pacientii tratati cu temozolomida, in cadrul studiilor clinice, cele mai frecvente reactii adverse au fost greata, varsaturile, constipatia, anorexia, cefaleea, fatigabilitatea, convulsiile si eruptia cutanata tranzitorie.
Contraindicatii:
- Hipersensibilitate la dacarbazină (DTIC)
- Mielosupresie severă
Bibliografie:
Lista de medicamente Mediately, platforma online oficiala
Temozolomide, LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet], Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012, NIH, National Library of Medicine official website
Autor: Farmacist Marza Andreea Simona