Teriparatid (substanța activă)

Definitie:

Teriparatid este o substanta activa care este utilizata pentru a face oasele mai rezistente si pentru a reduce riscul de aparitie a fracturilor prin stimularea formarii oaselor. 

Medicamentele care contin teriparatid apartin clasei farmacoterapeutice: homeostazie calcica, hormoni paratiroidieni si analogi.

 

Actiune farmacologica:

Hormonul paratiroidian endogen cu 84 aminoacizi este reglatorul principal al metabolismului calciului si fosfatului la nivel osos si renal. Teriparatidul este fragmentul activ al hormonului paratiroidian endogen uman. Actiunile fiziologice ale hormonului paratiroidian includ stimularea osteogenezei prin efecte directe asupra celulelor osteogene (osteoblasti), crescand indirect absorbtia intestinala de calciu si amplificand reabsorbtia tubulara de calciu si excretia de fosfat de catre rinichi.

Teriparatidul este un medicament osteogen pentru tratamentul osteoporozei. Efectele scheletice ale teriparatidului depind de modul expunerii sistemice. Administrarea de teriparatid in priza zilnica unica creste apozitia de os nou pe suprafetele trabeculare si corticale ale osului prin stimularea preferentiala a activitatii osteoblastice fata de cea osteoclastica.

 

Indicatii terapeutice:

Tratamentul osteoporozei la femei in post-menopauza si la barbati cu risc crescut de fractura. 
Tratamentul osteoporozei asociate tratamentului sistemic sustinut cu glucocorticoizi, la femei si barbati cu risc crescut de fractura. 

 

Reactii adverse:

Cele mai frecvente reactii adverse sunt dureri la nivelul membrelor si stare de rau, dureri de cap si ameteli. Cazuri de lesin au fost raportate in asociere cu utilizarea de teriparatid.
Daca pacientul prezinta disconfort, cum sunt inrosire a pielii, durere, tumefiere, mancarime, sangerari sau vanatai usoare in jurul zonei de injectare (frecvente), acesta ar trebui sa treaca in cateva zile sau saptamani. In caz contrar, trebuie anuntat medicul cat mai curand posibil.
Unii pacienti au avut reactii alergice la scurt timp dupa injectare, constand in lipsa de aer, umflare a fetei, eruptii trecatoare pe piele si durere in piept (frecventa este rara). In cazuri rare, pot aparea reactii alergice grave si care pot pune viata in pericol, cum este anafilaxia.

Alte reactii adverse includ:

Frecvente: cresteri ale cantitatii colesterolului din sange, depresie, durere de tip nevralgic la nivelul piciorului, senzatie de lesin, senzatie de ameteala, batai neregulate ale inimii, dificultati de respiratie, transpiratie abundenta, crampe musculare, pierdere a energiei, oboseala, dureri in piept, tensiune arteriala mica, arsuri la stomac (senzatie de durere sau arsura in capul pieptului), greata (varsaturi)
 o hernie a tubului care transporta mancare in stomac, scadere a hemoglobinei sau a numarului de celule rosii (anemie).

Mai putin frecvente: crestere a numarului de batai ale inimii, sunet anormal al inimii, dificultate in respiratie, hemoroizi, pierdere accidentala sau scurgeri de urina, nevoie imperioasa de a urina, crestere in greutate, pietre la rinichi, dureri la nivelul muschilor si dureri la nivelul articulatiilor. Unii pacienti au avut crampe sau dureri de spate severe, care au determinat spitalizare, crestere a cantitatii calciului din sange, crestere a cantitatii acidului uric din sange, crestere a concentratiilor din sange a unei enzime denumita fosfataza alcalina.

Rare: reducere a functiei rinichilor, inclusiv insuficienta renala, umflaturi, in special, la nivelul mainilor, talpilor si picioarelor. 

A se consulta prospectul produsului ce contine teriparatid pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

European Comission official erbsite- ec.europa.eu

 

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 15-01-2024

Medicamente care contin Teriparatid

Medicamente(3)

Vezi Politica de confidentialitate date personale