Tobramicina (substanța activă)

Definitie si incadrare:

Tobramicina este un antibiotic utilizat pentru gestionarea si tratarea infectiilor sistemice si oculare. Este un tip de antibiotic aminoglicozid.

Medicamentele care contin tobramicina pot fi incadrate in clasa farmacoterapeutica:

  • formele farmaceutice cu administrate inhalatorie: antibiotice aminoglicozidice, alte aminoglicozide
  • formele farmaceutice cu administrare oftalmica: produse oftalmologice; antiinfectioase; antibiotice

Mecanism de actiune si actiune farmacologica:

Tobramicina apartine clasei de antibiotice cu spectru larg cunoscute sub numele de aminoglicozide. Majoritatea antibioticelor din aceasta clasa, inclusiv tobramicina, au efect bactericid.
Tobramicina se leaga de ARN-ul ribozomal 16s al unitatii ribozomale bacteriene 30s si inhiba etapa de initiere a translatiei. Prin legarea la situsul A, tobramicina induce traducerea gresita si provoaca citirea gresita a codonului de catre ARN-ul de transfer, provocand astfel livrarea incorecta a unitatilor aminoacil. Proteinele sintetizate incorect se acumuleaza in interiorul celulei, perturband membrana celulara si diferite procese celulare, exercitand efectul bactericid.
Tobramicina a fost prescrisa pentru a trata diverse afectiuni, de la infectii superficiale la infectii profunde.

Indicatii terapeutice:

FDA a aprobat administrarea sistemica (intramusculara sau intravenoasa) de tobramicina pentru tratamentul diferitelor reinfectii cauzate de organisme susceptibile, in principal bacterii gram-negative si Staphylococcus aureus (tulpini producatoare de penicilinaza si nepenicilinaza). 
Bacteriile Gram-negative includ speciile Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Serratia, Providencia si Citrobacter. Natura infectiilor cauzate de aceste organisme care pot fi tratate cu tobramicina poate varia de la septicemie, infectii ale tractului respirator inferior, infectii ale sistemului nervos central (SNC), cum ar fi meningita, infectii intra-abdominale, infectii ale pielii si ale tesutului subcutanat, inclusiv osteomielita si  infectii complicate ale tractului urinar. .
Tobramicina inhalata este aprobata pentru a gestiona fibroza chistica provocata de Pseudomonas aeruginosala la persoanele cu varsta de sase ani sau mai mari.
Tobramicina oftalmica este aprobata  pentru a trata infectiile oculare externe de catre organisme susceptibile la adulti si copii.

Efecte adverse:

Cele mai frecvente efecte secundare sunt ameteli, dureri de cap, confuzie, greata si eruptii cutanate. 
Reactiile adverse grave ale tobramicinei includ ototoxicitatea, neuropatia si nefrotoxicitatea. Exista rapoarte privind efectele secundare rare cu leziunilor hepatice la utilizarea tobramicinei.

Interactiuni medicamentoase

Trebuie evitata utilizarea concomitenta a altor antibiotice nefrotoxice si neurotoxice, in special a altor aminoglicozide (de exemplu, streptomicina, amikacina, kanamicina, neomicina, paromomicina si gentamicina), cefaloridina, polimixina B, viomicina, colistina, vancomicina si cisplatina. Utilizarea concomitenta a aminoglicozidelor cu diuretice puternice, cum ar fi furosemidul si acidul etacrinic, trebuie evitata. Unele diuretice pot provoca ototoxicitate, iar diureticele administrate intravenos cresc toxicitatea aminoglicozidelor.

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Gizem Reyhanoglu; Anil Kumar Reddy Reddivari, Tobramycin, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, NIH, National Library of Medicine official website

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 20-03-2023

Medicamente care contin Tobramicina

Medicamente(6)

Vezi Politica de confidentialitate date personale