Vancomicina (substanța activă)

Definitie:

Vancomicina este un antibiotic din grupa antibioticelor glicopeptidice.

Medicamentele care contin vancomicina sunt incadrate in grupa farmacoterapeutica: medicamente antibacteriene pentru uz sistemic, antibacteriene glicopeptidice.

 

Actiune farmacodinamica:

Vancomicina este un antibiotic glicopeptidic care inhiba sinteza peretelui celular la bacteriile sensibile, prin legarea cu afinitate mare de terminatia D-alanil-D-alanina a unitatilor precursoare ale peretelui celular. Medicamentul are efect slab bactericid in faza de multiplicare a microorganismelor. In plus, acesta afecteaza permeabilitatea membranei celulelor bacteriene si sinteza ARN-ului.

 

Indicatii terapeutice:

Vancomicina este utilizata la toate grupele de varsta, sub forma de perfuzie, pentru tratarea urmatoarelor infectii grave:
- Infectii ale pielii si ale tesuturilor moi
- Infectii osoase si articulare
- Infectie a plamanilor numita ,,pneumonie".
- Infectie a captuselii interioare a inimii (endocardita) si pentru a preveni endocardita la pacientii cu risc in timpul interventiilor chirurgicale majore.
Vancomicina poate fi administrata oral la toate grupele de varsta pentru tratamentul infectiei mucoasei intestinelor subtire si gros care afecteaza mucoasele (colita pseudomembranoasa), determinata de bacteria Clostridium difficile.

 

Reactii adverse:

Reactii adverse la administrare intravenoasa

Se intrerupe administrarea vancomicinei si se solicita imediat asistenta medicala daca se observa oricare dintre urmatoarele simptome:
- pete rosiatice netede, asemanatoare cu o tinta sau cu plasturi circulari pe trunchi, adesea cu vezicule centrale, descuamare a pielii, ulceratii ale gurii, gatului, nasului, organelor genitale si ochilor. Aceste eruptii trecatoare pe piele grave sunt adesea precedate de febra si simptome asemanatoare gripei (sindrom Stevens-Johnson sau necroliza epidermica toxica).
- eruptie trecatoare pe piele raspandita, temperatura ridicata a corpului si ganglioni limfatici umflati (sindrom DRESS sau sindrom de hipersensibilitate la medicament).
- eruptie trecatoare pe piele rosie, solzoasa, raspandita, cu umflaturi sub piele si basici, insotita de febra la initierea tratamentului (pustuloza exantematica generalizata acuta).
Vancomicina poate provoca reactii alergice, desi reactiile alergice grave (soc anafilactic) sunt rare. Se va raporta imediat medicului daca apar, in mod brusc, respiratie suieratoare, dificultati in respiratie, inrosire pe partea superioara a corpului, eruptii trecatoare pe piele sau mancarime.
Absorbtia vancomicinei din tractul gastrointestinal este neglijabila. Cu toate acestea, daca pacientul prezinta tulburare inflamatorie a tractului digestiv, mai ales daca sufera de o afectiune renala, pot aparea reactii adverse similare celor care apar cand vancomicina este administrata prin perfuzie.

Reactii adverse frecvente:
- scadere a tensiunii arteriale;
- senzatie de lipsa a aerului, respiratie zgomotoasa (un sunet ascutit produs de fluxul de aer blocat in caile respiratorii superioare);
- inflamatie si eruptie la nivelul mucoasei din interiorul gurii, mancarime, eruptie trecatoare pe piele insotita de mancarime, urticarie;
- probleme cu rinichii, care pot fi detectate, in principal, prin teste de sange;
- inrosire pe partea superioara a corpului si inrosire a fetei, inflamare a unei vene.

Reactii adverse mai putin frecvente:
- pierdere temporara sau permanenta a auzului.

Reactii adverse rare:
- scadere a numarului de globule albe, globule rosii si plachete (celule sanguine responsabile pentru coagularea sangelui) din sange;
- crestere a numarului anumitor globule albe din sange;
- pierdere a echilibrului, zgomote in urechi, ameteala;
- inflamatie a vaselor de sange;
- greata (senzatie de rau);
- inflamatie a rinichilor si insuficienta renala;
- durere in piept si la nivelul muschilor spatelui;
- febra, frisoane.

Reactii adverse foarte rare:
- reactie alergica severa la nivelul pielii, cu exfoliere a pielii, aparitie de basici sau descuamare a pielii. Aceasta poate fi asociata cu febra mare si dureri la nivelul articulatiilor;
- stop cardiac (oprire brusca a functiei inimii);
- inflamatie a intestinului care provoaca durere de stomac si diaree, care poate contine sange.

Cu frecventa necunoscuta:
- stare de rau (varsaturi), diaree;
- confuzie, somnolenta, lipsa de energie, umflare, retentie de lichide, scadere a cantitatii de urina;
- eruptii insotite de umflaturi sau dureri in spatele urechilor, la nivelul gatului, inghinal, sub barbie si axile (ganglioni limfatici umflati), rezultate anormale ale analizelor de sange si ale testelor functiei ficatului;
- eruptii cu basici pe piele si febra.

A se consulta prospectul produsului ce contine vancomicina pentru lista completa a reactiilor adverse.

 

Profil de siguranta:

Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati  medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!

Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!

 

Bibliografie:

Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala

Lista de Medicamente Mediately

 

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

 

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 18-11-2023

Medicamente care contin Vancomicina

Medicamente(2)

Vezi Politica de confidentialitate date personale