Definitie:
Voriconazol, este un agent antifungic triazolic, cu spectru larg.
Medicamentele care contin voriconazol sunt incadrate in clasa farmacoterapeutica: Antimicotice de uz sistemic – derivati de triazol.
Actiune farmacologica:
Mecanismul de actiune consta in inhibarea demetilarii sterolului 14a de catre citocromul P450 fungic, o etapa esentiala a biosintezei ergosterolului.
Spectru de actiune:
In vitro voriconazolul are un spectru larg de actiune antifungica, cu inhibarea speciilor de Candida (inclusiv C. krusei si tulpinile de C. glabrata si C. albicans rezistente la fluconazol) si actiune fungicida fata de toate speciile de Aspergillus studiate. In plus, voriconazolul este fungicid in vitro fata de fungii potential atogeni, inclusiv Scedosporium sau Fusarium, care au sensibilitate mica la alti agenti antifungici existenti.
Eficacitatea clinica (cu raspuns partial sau complet) a fost demonstrata pentru Aspergillus spp., incluzand A. flavus, A. fumigatus, A.terreus, A.niger, A. nidulans, Candida spp., incluzand C. albicans, C. glabrata, C. krusei, C. parapsilosis, C. tropicalis si un numar limitat de C. dubliniensis, C. inconspicua si C. guilliermondii, Scedospium spp., incluzand S. apiospermum, S. prolificans si Fusarium spp.
Alte infectii fungice tratate (frecvent cu raspuns partial sau complet) au inclus cazuri izolate de Alternaria spp., Blastomyces dermatitidis, Blastoschizomyces capitatus, Cladosporium spp., Coccidioides immitis, Conidiobolus coronatus, Cryptococcus neoformans, Exserohilum rostratum, Exophiala spinifera, Fonsecaea pedrosoi, Madurella mycetomatis, Paecilomyces lilacinus, Penicillium spp., incluzand P. marneffei, Phialophora richardsiae, Scopulariopsis brevicaulis si Trichosporon spp., incluzand infectii cu T. beigelii.
Activitatea in vitro fata de cazuri clinice izolate a fost observata in cazul Acremonium spp., Alternariaspp., Bipolaris spp., Cladophialophora spp., Histoplasma capsulatum, majoritatea tulpinilor fiind inhibate de voriconazol in concentratii de 0,05-2 ug/ml.
Fata de urmatorii agenti patogeni a fost demonstrata o activitate in vitro, dar cu semnificatie clinica necunoscuta: Curvularia spp. si Sporothrix spp.
Indicatii terapeutice:
- Tratamentul aspergilozei invazive.
- Tratamentul candidemiei la pacienti non-neutropenici.
- Tratamentul candidozelor severe, invazive, rezistente la fluconazol (inclusiv al celor produse de C.krusei).
- Tratamentul infectiilor fungice severe produse de Scedosporium spp. si Fusarium spp.
Voriconazolul poate fi indicat si ca tratament de prima intentie la pacientii cu infectii progresive, care pot pune in pericol viata.
Reactii adverse:
Cele mai frecvent raportate reactii adverse au fost tulburari de vedere, febra, eruptii cutanate tranzitorii, varsaturi, greata, diaree, cefalee, edeme periferice, valori anormale ale testelor functionale hepatice, detresa respiratorie si dureri abdominale.
Severitatea reactiilor adverse a fost, in general, usoara pana la moderata.
A se consulta prospectul produsului ce contine voriconazol pentru lista completa a reactiilor adverse.
Profil de siguranta:
Acest medicament se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala! Administrati medicamentul asa cum v-a fost prescris de medic!
Adresati-va medicului dvs. in cazul in care aveti intrebari sau nelamuriri cu privire la tratament sau aveti ingrijorari cu privire la starea dvs. de sanatate!
Bibliografie:
Agentia Nationala a Medicamentului, platforma online oficiala