Infectia cu virusul HPV (Human Papilloma Virus) (afecțiuni medicale)

Ce este infectia cu virusul HPV?

Infectia cu HPV este o infectie virala care provoaca de obicei excrescente ale pielii sau ale mucoaselor (negi sau papiloame). HPV este un virus cu transmitere sexuala ce infecteaza colul uterin, si poate sa determine in timp, aparitia cancerului de col uterin.

Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vietii lor.

HPV (Human Papilloma Virus) este responsabil pentru cea mai frecventa infectie transmisa pe cale sexuala si pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei si barbati, la nivel mondial.


Sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman.

HPV (Human Papilloma Virus) afecteaza zona ano-genitala, anumite zone ale pielii si zona orofaringiana (gura si gatul), atat la femei, cat si la barbati.

► Dintre tipurile de HPV considerate ,,cu risc inalt", tipurile 16 si 18 sunt implicate in aparitia a 70% dintre cancerele de col uterin si a leziunilor precanceroase.

► Dintre tipurile HPV ,,cu risc scazut", in mod special 6 si 11 cauzeaza 90% dintre negii genitali.

Unele tipuri de HPV se elimina, de obicei, fara nicio interventie, in cateva luni dupa infectare, iar aproximativ 90% se elimina pe parcursul a 2 ani. Insa, exista tipuri de infectii cu HPV care pot provoca probleme de sanatate precum negii genitali si mai multe tipuri de cancer, atat in randul femeilor, cat si in randul barbatilor.


Infectia cu HPV determina:

► 99% din toate cazurile de cancer de col uterin.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare anti-HPV si prin teste regulate de screening, cum sunt testul Babes - Papanicolaou si testul HPV.

► 90% din toate tipurile de cancer anal.

Desi localizarea initiala este considerata a fi in zona anusului, cancerul anal se poate extinde, fiind greu de stabilit locul exact de unde a inceput.

►  72% din toate tipurile de cancer orofaringian.

Virusul poate infecta gura si gatul si poate provoca cancere ale orofaringelui (partea din spate a gatului, inclusiv baza limbii si a amigdalelor). De obicei, dureaza ani dupa infectare pentru a se dezvolta cancerul.

► Intre 60% si 75% din cancerele vulvare, vaginale sau peniene.

► Verucile genitale, aproape in toate cazurile

Simpla infectie cu HPV nu determina aparitia cancerului. Infectia persistenta cu anumite tipuri de HPV determina aparitia unor celule cu o crestere anormala (displazii), care produc leziuni precanceroase ce ulterior pot deveni maligne. De obicei, acest proces nu prezinta niciun fel de simptom in faza incipienta, iar cancerele se dezvolta lent.


Cat de raspandit este virusul HPV?

 Virusul HPV este foarte raspandit.

80% dintre femei si barbati se infecteaza cu HPV in decursul vietii. Oricine este activ sexual poate contacta HPV, chiar daca a intretinut relatii sexuale cu o singura persoana. ref

Simptomele pot aparea la ani distanta dupa contactarea virusului. De aceea, este foarte greu de identificat momentul in care infectia s-a produs pentru prima data

In Romania, infectiile cu HPV sunt responsabile anual pentru 3 380 de noi cazuri de cancer de col uterin si peste 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (cancere peniene, vulvare, vaginale, anale, dar si ale regiunii orofaringiene, respectiv ale gurii, corzilor vocale etc).

In tara noastra cancerul de col uterin este al 3-lea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei*, dupa cancerul de san si cel colorectal.

Zilnic, in Romania, ~9 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

~5 dintre acestea pierd lupta cu boala.

*estimat pentru toate categoriile de varsta.


Cum se transmite infectia cu HPV?

Infectia cu HPV apare atunci cand virusul HPV patrunde in organism, de obicei printr-o leziune minora a pielii. Virusul Papiloma Uman se raspandeste prin contact sexual, contact direct piele pe piele sau prin contactul cu o suprafata infectata.

Infectarea are loc prin contact intim, fie prin relatie sexuala, fie prin atingerea organelor genitale. De aceea, prezervativul nu constituie o forma eficienta de protectie impotriva acestui virus.

Nu este neaparat necesar contactul sexual pentru contractarea si transmiterea HPV, dar acesta este cea mai frecventa cale de transmitere.

In cazuri rare, virusul poate fi transmis in timpul nasterii de la mama la nou-nascut, ceea ce poate conduce la aparitia unei maladii rare, dar grave, la copii, numita Papilomatoza Respiratorie Recurenta (PRR).

Adesea, persoanele infectate cu HPV nu prezinta semne sau simptome, astfel pot transmite virusul altor persoane fara sa stie. Daca o infectie cu HPV evolueaza catre forme de cancer, aceasta poate provoca simptome.


Care sunt factorii de risc pentru infectia cu virusul HPV?

Infectiile cu HPV sunt frecvente. Factorii de risc pentru infectia cu HPV includ:

Numarul de parteneri sexuali: In cazul partenerilor sexuali multipli este mai probabila dezvoltarea unei infectii genitale cu HPV. Intretinerea relatiilor sexuale cu un partener care la randul lui a avut mai multi parteneri sexuali creste, de asemenea, riscul.

Varsta: In functie de varsta, oamenii care sunt infectati cu virusul HPV, pot dezvolta doua forme de negi. Copiii dezvolta in general negi comuni, in timp ce adolescentii si adultii (cu precadere cei activi sexual), dezvolta negi genitali.

Sistem imunitar slabit: Persoanele care au un sistem imunitar slabit prezinta un risc mai mare de infectii cu HPV. Sistemul imunitar poate fi deprimat de virusuri precum HIV sau de medicamentele de suprimare a sistemului imunitar utilizate dupa transplantul de organe.

Leziuni ale pielii:  Zonele de piele care au fost lezate sunt mai predispuse la dezvoltarea verucilor si a negilor.

Contact personal: Atingerea negilor cuiva sau contactul cu suprafetele care au fost expuse la HPV, cum ar fi dusurile publice sau piscinele, ar putea creste riscul de infectie cu HPV.


Care sunt simptomele infectiei cu virusul HPV?

In cele mai multe cazuri, sistemul imunitar reactioneaza la infectia cu HPV inainte ca aceasta sa creeze negi. Exista mai multe tipuri de negi:

Negi genitali: Acestia apar la femei, verucile genitale apar mai ales pe vulva, dar pot sa apara si in apropierea anusului, pe colul uterin sau in vagin.

La barbati, verucile genitale apar pe penis si pe scrot sau in jurul anusului. Negii genitali cauzeaza rareori disconfort sau durere, desi pot genera mancarimi sau sensibilitate.

Negi comuni: Negii obisnuiti se prezinta ca umflaturi aspre, ridicate si apar de obicei pe maini, in special pe degete. In cele mai multe cazuri, verucile obisnuite sunt doar inestetice, dar pot duce la rani sau sangerari.

Negi plantari: Negii plantari sunt excrescente dure, granuloase, care apar de obicei pe calcaiele sau pe talpa piciorului. Acesti negi pot provoca disconfort.

Negi plati: Negii plati sunt leziuni cu varf plat, usor ridicate. Pot aparea oriunde.

Anumite infectii cu tulpini de HPV pot fi total asimptomatice, inclusiv infectiile cu tulpini cu risc crescut. Daca o infectie cu HPV cu risc ridicat nu este tratata mai multi ani la rand, poate provoaca modificari ale celulelor si atunci este posibil sa apara simptome specificie in functie de ce parte a corpului a fost afectata.


Cancerul de col uterin

Anumite tulpini de HPV (cel mai adesea tipurile 16 si 18) pot provoca modificari in celulele colului uterin, o afectiune numita displazie cervicala. Colul uterin este deschiderea dintre vagin si uter. Netratata, displazia cervicala avanseaza uneori la cancer de col uterin. Aproape toate cancerele de col uterin sunt cauzate de infectii cu HPV. Infectia cu HPV si cancerul de col uterin precoce, de obicei, nu provoaca simptome evidente. Vaccinarea impotriva infectiei cu HPV este cea mai buna protectie impotriva cancerului de col uterin.

Deoarece cancerul de col uterin precoce nu provoaca simptome, este esential ca femeile sa efectueze periodic teste de screening pentru a detecta orice modificare precanceroasa a colului uterin. Orientarile actuale recomanda ca femeile cu varste cuprinse intre 21 si 29 de ani sa faca un test Papanicolau la fiecare trei ani. Femeile cu varste cuprinse intre 30 si 65 de ani sunt sfatuite de asemenea sa faca un test Papanicolau la fiecare trei ani sau la fiecare cinci ani, daca fac si testul ADN HPV in acelasi timp.


Care sunt complicatiile infectiei cu virusul HPV?

Leziuni bucale si ale cailor respiratorii superioare: Unele infectii cu HPV provoaca leziuni pe limba, amigdale, palatul moale sau in laringe si nas.

Cancer: Anumite tulpini de HPV pot provoca cancer de col uterin. Aceste tulpini ar putea contribui, de asemenea, la dezvoltarea cancerul organelor genitale, anusului, gurii si tractului respirator superior.


Cum poate fi diagnosticata infectia cu virusul HPV?

Este posibil ca medicul sa poata diagnostica infectia cu HPV prin examinare fizica.

Daca verucile genitale nu sunt vizibile, poate fi nevoie de unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:

Test Papanicolau: Medicul recolteaza o proba din colul uterin sau din vagin pentru o trimite la un laborator in vederea unei analize. Testele Papanicolau pot dezvalui anomalii care pot duce la cancer.

Test ADN: Acest test, efectuat pe celulele din colul uterin, poate recunoaste si evidentia ADN-ul tulpinilor cu risc ridicat de HPV care au fost legate de cancerele genitale. Este recomandat femeilor cu varsta peste 30 de ani, pe langa testul Papanicolau.


Există tratament pentru HPV?

Nu exista un tratament care sa asigure eliminarea virusului din organism, odata ce infectia s-a produs, dar problemele de sanatate/complicatiile determinate de aceasta infectie pot fi tratate. Este important insa ca depistarea cancerelor asociate infectiei cu HPV sa se faca devreme, cand leziunile sunt in stadiu incipient.

In cazul depistarii unei infectii cu HPV, medicul specialist este cel care creeaza planul de tratament, in functie de particularitatile fiecarui pacient. Tratamentele existente nu pot eradica infectia virala, dar pot elimina verucile vizibile de pe organele genitale si celulele anormale din colul uterin.
Tratamentele pot include:

Criochirurgie: Inghetarea negilor sau distrugerea celulelor anormale cu azot lichid.

► Electrocauterizare: Arderea negilor cu ajutorul unui dispozitiv care foloseste curentul electric.

Terapia cu laser: Utilizarea unui fascicul de lumina intensa pentru a distruge verucile sau orice celule anormale.

Procedura de excizie electrochirurgicala cu ansa (LEEP): Aceasta metoda utilizeaza o bucla incarcata electric pentru a elimina celulele anormale.

Acid tricloroacetic (TCA): Aplicarea unui tratament chimic care arde negii.

Indepartarea chirurgicala: Eliminarea unui segment de tesut care contine celulele dezvoltate anormal.

Crema cu prescriptie medicala: Aplicarea unei cremei medicamentoase direct pe negi poate conduce la eliminarea negilor si verucilor. Aceste creme pot include imiquimod si podofilox.

Exista pe piata si formulari farmaceutice utilizate in gestionarea infectiei cu HPV ce contine combinatii de extracte vegetale precum: beta - glucan, extract de coriolus versicolor, extract de gotu kola (centella asiatica) , extract de neem (azadirachta indica). De asemenea, sunt utilizate si suplimente pe baza de Coriolus versicolor cu administrare orala.

Doar un numar mic de persoane infectate cu HPV cu risc ridicat vor dezvolta celule cervicale anormale care necesita tratament. Negii dispar adesea fara tratament, in special la copii. Cu toate acestea, nu exista un remediu pentru virus, asa ca poate sa reapara in acelasi loc sau in alte zone ale corpului. Medicamentele pentru eliminarea negilor sunt de obicei aplicate direct pe leziune si necesita mai multe aplicatii inainte de a-si dovedi eficacitatea.

Daca medicamentele nu functioneaza, medicul poate sugera indepartarea negilor prin metodele enumerate mai sus. Daca rezultatul testului HPV sau Papanicolau este anormal, medicul ginecolog poate efectua o procedura numita colposcopie. Folosind un instrument care ofera o vedere marita a colului uterin (colposcop), medicul examineazai cu atentie colul uterin si recolteaza probe (biopsie) din orice zona care arata anormal. Orice leziune precanceroasa trebuie indepartata.


Cum poate fi prevenita infectia cu virusul HPV?

Vaccinarea

Vaccinul HPV poate proteja impotriva bolilor (inclusiv a cancerelor) cauzate de HPV atunci cand este administrat la grupele de varsta corespunzatoare.

Vaccinul HPV poate fi administrat:

► Adultilor

► Baietilor

► Adolescentilor

In functie de varsta la care se efectueaza vaccinarea, schema de vaccinare poate sa includa doua sau trei doze.
Conform protocolului terapeutic aferent vaccinarii anti-HPV, stabilit prin Ordinul 3987 din 29.11.2023, avand la baza recomandarile organismelor internationale si studiile derulate pana in prezent, vaccinul HPV se poate administra in urmatoarele scheme:
► Fetele si baietii cu varsta intre 11 si 14 ani inclusiv: schema cu doua doze (a doua doza trebuie administrata intr-un interval de 6 pana la 13 luni dupa prima doza)
► Persoane cu varsta de 15 ani si peste: se utilizeaza schema cu trei doze (a doua doza trebuie administrata la cel putin o luna dupa prima doza; a treia doza trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua doza)

Organizatia Mondiala a Sanatatii subliniaza importanta vaccinării și în cazul persoanelor imunodeprimate sau a celor care sunt infectate cu HIV. Este recomandat ca persoanele imunodeprimate să se vaccineze cu cel puțin două doze și, acolo unde este posibil, cu trei doze.

Vaccinarea este prioritara la fetele cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani, inainte de inceperea activitatii sexuale. Vaccinarea baietilor si femeilor mai in varsta, este recomandata acolo unde este posibil si accesibil.


Screening pentru cancerul de col uterin

 Screening-ul de rutina pentru femeile cu varsta cuprinsa intre 21 si 65 de ani poate preveni cancerul de col uterin.


Folosirea prezervativelor in mod corect

Acest lucru poate reduce sansele de a contacta HPV. Dar HPV poate infecta zonele pe care prezervativul nu le acopera. Deci, prezervativele ar putea sa nu protejeze total impotriva contractarii HPV.


Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a adolescentilor.


Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a baietilor.


Articol despre importanta vaccinarii impotriva HPV a adultilor.


 

► HPV infection, Mayo Clinic official website
► Genital HPV Infection, CDC official website
► Human papillomavirus (HPV), NHS official website
► HPV (Human Papillomavirus), Cleveland offiial website
► HPV, Medline Plus official website
► WHO updates recommendations on HPV vaccination schedule, WHO official website
► Guidance on HPV vaccination in EU countries, European Centre for Disease Prevention and Control official website
► HPV si cancer, National Cancer Institute official website. [Actualizat in aprilie 2023].
► Meites E, Gee J, Unger E, Markowitz L. Epid . Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases (Pink Book). 14th edition. Chapter 11: Human Papillomavirus.
► Centers for Disease Control and Prevention (CDC) official website
► Pennycook KB, McCready TA. Condyloma Acuminata. [Actualizat pe 8 mai 2022]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Ianuarie 2022.
► Robert A. Bednarczyk, Addressing HPV vaccine myths: practical information for healthcare providers.HUMAN VACCINES & IMMUNOTHERAPEUTICS 2019, VOL. 15, NOS. 7-8, 1628-1638
► Pennycook KB, McCready TA. Condyloma Acuminata. [Actualizat pe 8 mai 2022]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; Ianuarie 2022.
► Bradley J. Monk, Ali Mahdavi. Human Papillomavirus Vaccine: A New Chance to Prevent Cervical Cancer - Recent Results in Cancer Research, Vol. 174 (c) Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2007, p1
► Hai Ha Long Le, Xiuqiong Bi, Azumi Ishizaki, Hung Van Le, Trung Vu Nguyen and Hiroshi Ichimura: Low concordance of oral and genital HPV infection among male patients with sexually transmitted infections in Vietnam. Le et al. BMC Infectious Diseases (2019) 19:578. Page
► Chesson, E. F. Dunne The Estimated Lifetime Probability of Acquiring Human Papillomavirus in the United States, Sex Transm Dis. 2014 November ; 41(11): 660-664. doi:10.1097/OLQ.0000000000000193.

  Informațiile scrise și imaginile prezentate sunt cu titlu informativ, acestea nu substituie o recomandare specializată.
Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 08-07-2024

Produse utilizate în baza recomandării medicale în Infectia cu virusul HPV (Human Papilloma Virus)

Non-farma (1)

Momentan, nu exista nici un produs disponibil.

Vezi Politica de confidentialitate date personale