Antidepresive ISRS (grupa medicament)

Definitie:

Antidepresivele sau timoanalepticele influenteaza pozitv starea timica (tonusul afectiv, dispozitia), ameliorand depresia. Antidepresivele fac parte din grupa psihoanaleptice (stimulatoare ale tonusului psihic).

Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS) sunt o clasa de medicamente prescrise frecvent pentru tratamentul depresiei. Reprezinta medicatia de prima linie pentru depresie si numeroase alte tulburari psihiatrice datorita sigurantei, eficacitatii si tolerabilitatii lor.

Reprezentantii clasei sunt:
- Fluoxetina
- Sertralina
- Paroxetina
- Fluvoxamina
- Citalopram
- Escitalopram
- Vilazodone

Indicatii terapeutice:

ISRS au in prezent indicatii pentru tratamentul urmatoarelor afectiuni:
- Tulburare depresiva majora
- Tulburare de anxietate generalizata
- Bulimia nervoasa
- Depresia bipolara
- Tulburare obsesiv-compulsive
- Tulburare de panica
- Tulburare disforica premenstruala
- Depresie rezistenta la tratament
- Stres post traumatic
- Tulburare de anxietate sociala
Alte utilizari in afara etichetei includ, dar nu se limiteaza la: tulburare de alimentatie excesiva, tulburare dismorfica corporala, fibromialgie, ejaculare precoce, parafilii, autism, fenomen Raynaud si simptome vasomotorii asociate menopauzei.

Mecanism de actiune si actiune farmacologica:

ISRS exercita actiune prin inhibarea recaptarii serotoninei, crescand astfel activitatea serotoninei. Spre deosebire de alte clase de antidepresive, ISRS au un efect redus asupra altor neurotransmitatori, cum ar fi dopamina sau norepinefrina. 
ISRS inhiba transportorul serotoninei la terminatiile presinaptice. Prin inhibarea recaptarii serotoninei, o cantitate crescuta de serotonina (5-hidroxitriptamina sau 5HT) ramane in fanta sinaptica si poate stimula receptorii postsinaptici pentru o perioada mai lunga.


Efecte adverse:

ISRS au un efect redus sau nul asupra dopaminei, norepinefrinei, histaminei sau acetilcolinei (cu exceptia paroxetinei). Aceasta caracteristica duce la mai putine  efecte secundare, cum ar fi xerostomia, sedarea, constipatia, retentia urinara si tulburarile cognitive.
Tolerabilitatea crescuta in comparatie cu alte clase de medicamente fac ca ISRS sa fie optiuni de prima linie pentru utilizarile lor indicate. Desi relativ mai sigure datorita selectivitatii lor pentru serotonina, ISRS nu sunt lipsite de riscuri.

In 2004, FDA a emis un avertisment  pentru ISRS si alte medicamente antidepresive din cauza unui posibil risc crescut de suicid in randul copiilor si adultilor tineri cu varsta de pana la 25 de ani. 
Efectele secundare frecvente ale ISRS includ disfunctii sexuale, tulburari de somn, modificari ale greutatii, anxietate, ameteli, xerostomie, dureri de cap si tulburari gastro-intestinale.
ISRS au, de asemenea, potentialul de a prelungi intervalul QT, ceea ce poate duce la aritmie fatala, torsada varfurilor. Citalopramul are corelatii cu o durata QT mai lunga decat celelalte medicamente din aceasta clasa. 
Coagulopatia se coreleaza, de asemenea, cu utilizarea ISRS. Desi rar, ca si in cazul tuturor medicamentelor care cresc activitatea serotoninei, este important sa fim constienti de riscul aparitiei sindromului serotoninergic, in special atunci cand se prescriu mai multe medicamente care pot avea efecte serotoninergice.
ISRS sunt metabolizati si au efecte asupra sistemului citocromului P450. Fluoxetina, paroxetina, sertralina, citalopramul si escitalopramul sunt inhibitori ai CYP2D6. Fluoxetina si fluvoxamina sunt inhibitori ai CYP2C19. Fluvoxamina este un inhibitor al CYP1A2.


Contraindicatii:

Este contraindicata utilizarea concomitenta de IMAO cu ISRS, linezolid si alte medicamente care cresc nivelul serotoninei si ar putea expune pacientii la riscul dea dezvolta sindrom serotoninergic care poate pune viata in pericol.
Paroxetina este contraindicata in sarcina  datorita efectelor teratogene.

Bibliografie:

Zachary M. Sheffler; Preeti Patel; Sara Abdijadid, Antidepressants, Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website

Andrew Chu; Roopma Wadhwa, Selective Serotonin Reuptake Inhibitors,  Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan, National Library of Medicine official website

Aurelia Nicoleta Cristea, Tratat de Farmacologie, Editia I

Barbara G. Wells, Terry L. Schwinghammer, Joseph T. DiPiro, Cecily V. DiPiro, Manual de Farmacoterapie, Editia a X-a, Editura Prior, 2019

 

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona

Atenție! Acest articol are un caracter strict informativ și nu înlocuiește consultul medical de specialitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a urma orice tratament.
Informatiile din prezenta sectiune sunt cu titlu exemplificativ si au la bază date incluse în prospectele medicale. Orice decizie privind achizitionarea unui produs apartine exclusiv consumatorului, în baza unei opinii medicale de specialitate.
Pagina actualizata la data de: 21-02-2023

Medicamente din categoria Antidepresive ISRS

Medicamente(24)

Vezi Politica de confidentialitate date personale